Savaş ve göç olgusunun sanatta yansımaları
Reflections of the war and migration in art
- Tez No: 662249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Etki, Savaş, Göç, Güncel Sanat, Art, Impact, War, Migration, Contemporary Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İkinci Dünya Savaşından sonra Ortadoğu'da yaşanan savaşlar büyük toplumsal göçlere neden oldu. Bu savaşların beraberinde yaşanan göçlerin sanat alanına yansımaları bu tezin konusu olarak belirlenmiş ve incelenmiştir. Ancak bu konuya açıklık getirebilmek için öncelikle“savaş-sanat-göç”bağlamında savaşın insanlık tarihindeki yerine bakılmıştır. İncelenen dönemde savaş sebebiyle oluşan göçü sanat eserlerinde işleyen sanatçıların kullandıkları kavramlar ve imgeler, önem arz etmektedir. Bu kavramlar ve imgeler: göç eden insanlar, yuva, yaşam yerini terk etme, yeni yaşam alanı, taşınma, yürüme, göç yolu, sınırlar, sınır kapıları, mülteci olma hali, hatırlama, ayrılma, terk edilmiş insanlar, yıkılan evler olarak belirlendi. Belirlenen bu çerçevede göçün, sanatta kendine bulduğu yer ile sanatçıların yapıtlarında göç olgusunu nasıl işledikleri incelenmiştir. İncelenen sanatçı ve sanat eserleri tez konusuna göre seçilmiştir. Sanat tarihine yaklaşım da yine bu bağlamda gerçekleşmiştir. Bu temelde tezde araştırma yöntemi olarak literatür taraması ve niteliksel araştırma metotları benimsenmiştir. Literatür taraması konusunda sosyal bilimler ve siyasal bilimlerle ilişkili okumalar yapılmıştır. Sonuç olarak, bu tezde ele alınan konu küreselleşen dünyada sanatçılar için önemli bir konu olarak sunulmuştur. Göçü yaşayan sanatçıların bu konudaki sanatsal aktarımlarının kendi öznel yaşamlarından hareketle eserlerinde evrensel bir dil oluşturdukları ortaya çıkmaktadır. Farklı yerlerde ve farklı tarihlerde göçlerle ilgili ortaya çıkan sanat eserleri, göçün olgusal benzerlikleri nedeniyle günümüz sanatçıları tarafından yeniden yorumlanarak üretildikleri saptanmıştır. Bu konuda üretilen eserlerde renkli boya tekniklerinin yanında her türlü“güncel sanat teknikleri”kullanılmıştır. Alanla ilgili yaptığım araştırmalar neticesinde eserler üreterek sanat alanına katkıda bulundum. Yaptığım çalışmalarda incelediğim sanatçıların etkileri de görülmüştür. Bilinen insanlık tarihine bakıldığında tekrar eden göç olgusunun güncel sanat çalışmalarıyla sanat alanında günden güne daha fazla yer aldığı ve evrensel anlamda bir farkındalık yarattığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, the wars in the Middle East caused great social migrations. The reflection of the migrations that occurred along with these wars on the field of art has been determined and examined as the subject of this thesis. However, in order to clarify this issue, first of all, the place of war in human history in the context of war, art and migration has been examined. The concepts and images used by the artists working on the migration caused by the war in the period examined are important. These concepts and images were identified as: migrating people, home, leaving their living place, new living space, moving, walking, migration path, borders, border gates, being a refugee, remembering, leaving, abandoned people, collapsed houses. For this reason, the place where migration finds in art and how the artists deal with the phenomenon of migration in their works are examined. The artists and works examined were selected according to their thesis subject. The approach to art history was also carried out in this context. On this basis, literature review and qualitative research methods have been adopted as research methods in the thesis. In the literature review, readings on social sciences and political sciences were made. As a result, the subject addressed in this thesis is presented as an important subject for artists in the globalizing world. It is revealed that the artistic transmissions of the artists who migrated in this regard form a universal language in their works based on their own subjective lives. It has been determined that the works related to migration that emerged in different places and different dates are reinterpreted and produced by today's artists due to the factual similarities of migration. The works were produced using colored paint techniques and all kinds of contemporary art techniques. As a result of my research on the field, I contributed to the field of art by producing works. The effects of the artists have also been seen in my works. Considering the known history of humanity, it is concluded that the phenomenon of immigration recurring in the field of art with contemporary artworks increases day by day and creates a universal awareness.