Ai Weiwei, Banksy ve Halil Altındere'nin göç ve mülteci olgusuna bakış açıları
Perspectives of Ai Weiwei, Banksy and Halil Altındere on migration and refugee case
- Tez No: 841457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: ai weiwei, banksy, halil altındere, çağdaş sanat, protest sanat, göç, Ai Weiwei, Banksy, Halil Altindere, contemporary art, protest art, migration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Geçmişten günümüze yaşanan savaşlar, kıtlıklar, doğal olaylar göçleri beraberinde getirmiştir. Göç ve mülteci kavramlarının çağdaş sanata yansıması ve insanlar üzerindeki etkileri bu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Bu bağlamda göçün sosyolojik yansıması, insanlar üzerindeki psikolojik etkileri kuramlar üzerinden incelenmiştir. Göç ve sanat arasındaki ilişki, bu temayı konu alan sanatçıların eserleri üzerinden analiz edilmiştir. Ai Weiwei, Banksy ve Halil Altındere gibi anti otoriter, muhalif ve protest sanatçıların göç ve mültecilik kavramlarına hangi tekniklerle yaklaştıkları, konuya olan katkılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada göç, mültecilik gibi olguların sosyolojik ve psikolojik yönleri ile sanata olan yansımaları, alan taraması yapılarak tümdengelim yöntemiyle incelenmiştir. Ai Weiwei, Banksy ve Halil Altındere gibi aktivist sanatçıların savaş, göç ve mültecilik gibi kavramlara hangi çerçeveden baktıkları eserleri üzerinden incelenerek anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca göçün sanat üzerindeki etkilerinin sanatçıların çalışmalarına hangi düzeyde yansıdığı ve sanat pratiklerinde konuyu sorgulama biçimleri analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında göç ve mülteci kavramlarının evrensel düzeyde sorunların başında geldiği ve sosyolojik bir nitelik taşıdığı bulgulanmıştır. Geçmişten günümüze yaşanan bireysel veya toplumsal göç hikâyelerinin gelişimi ve sanata etkisinin doğru tespiti için konular kronolojik boyutta ele alınmıştır. Araştırmada sanatın her boyutta kendini güncelleyen, toplumsal sorunları kendi yöntemiyle yansıtan bir disiplin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Suriye'de yaşanan iç savaş, Filistin'deki abluka ve Rusya-Ukrayna savaşıyla şiddetlenen göç olgusu, dünya gündeminde güncelliğini korumaktadır. Göçlerin yoğun yaşandığı Batılı ülkelerin mültecilere uyguladığı şiddet, dışlama ve uluslararası insan haklarına aykırı politikaların, sanat eserleriyle kamusal alana taşınması konunun politik etkilerini tartışmaya açmaktadır. Bu yönüyle göç hikâyelerinin muhalif sanatçıların düşünce ve bakış açılarıyla protest sanat ortamına nasıl taşındığı ve işlendiğini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Wars, famines, and natural events from past to present have brought about migrations. The reflection of the concepts of migration and refugees in contemporary art and their effects on people constitute the problem of this research. In this context, the sociological reflection of migration and its psychological effects on people have been examined through theories. The relationship between migration and art was analyzed through the works of artists dealing with this theme. It aims to evaluate the techniques with which anti-authoritarian, dissident, and protest artists such as Ai Weiwei, Banksy, and Halil Altındere approach the concepts of immigration and refugees and their contributions to the subject. Method: In this study, the sociological and psychological aspects of phenomena such as migration and refugee status and their reflections on art were examined by field scanning and deductive method. It has been tried to understand from what perspective activist artists such as Ai Weiwei, Banksy, and Halil Altındere view concepts such as war, migration, and refugees by examining their works. In addition, the extent to which the effects of migration on art were reflected in the artists' works and how they questioned the subject in their art practices were analyzed. Findings: Within the scope of the research, it was found that the concepts of migration and refugees are the leading problems at a universal level and have a sociological nature. To accurately determine the development of individual or social migration stories from past to present and their impact on art, the topics are discussed in chronological order. The research concluded that art is a discipline that updates itself in every dimension and reflects social problems in its way. Conclusion: The phenomenon of migration, which has been exacerbated by the civil war in Syria, the blockade in Palestine, and the Russia-Ukraine war, remains current on the world agenda. Bringing the violence, exclusion, and policies against international human rights towards refugees by Western countries, where migration is intense, to the public sphere through works of art brings the political effects of the issue into question. In this respect, it is aimed to reveal how migration stories were carried and processed into the protest art environment with the thoughts and perspectives of opposition artists.
Benzer Tezler
- Ai Weiwei'nin hayatı ve sanatı
Ai Weiwei's life and art
MENEKŞE USLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
BiyografiDokuz Eylül ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
DOÇ. SEVGİ AVCI
- Günümüz sanatında bir direniş formu olarak sanatçı aktivizmi ve Ai Weiwei sanatı
A form of resistance in contemporary art artist activism and the art of Ai Weiwei
BAVER DOĞANAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. RAGIP TARANÇ
- Günümüz sanat yapıtlarında ütopik stratejiler: Andrea Zittel, Superflex ve Ai Weiwei üzerine bir inceleme
Utopian strategies in contemporary art: An analyse on Andrea Zittel, Superflex and Ai weiwei
MÜJDE BAYRAKTAR
- Yeniden bir inşa olarak 'Yıkmak-Yakmak' üzerine görsel anlatılar
Visual expressions on 'Destroy- Burn' as a rebulding
GÜL AYDIN
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2019
Güzel SanatlarHacettepe ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
DOÇ. SERAP KARAMANOĞLU EMMUNGİL
- Günümüz sanatında yeni-modernist söylemler bağlamında dönüşen sanatçı tipolojisi ve sanat eseri
The artist typology and artwork transforming around new-modernist statements in contemporary art
ŞEYMA EMİNE GÜZELAYDIN BAYSAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
PROF. GÜLAY YAŞAYANLAR SAĞLAM