Terk edilmiş mekanlar üzerinden sanatta göç olgusu
The phenomenon of migration in art through abandoned spaces
  1. Tez No: 936458
  2. Yazar: ŞEYMA OKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. GÖKHAN EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanatta Göç, Terk Edilmiş Mekanlar, Migration in Art, Abandoned Places
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Günümüzün hızla değişen ve küreselleşen dünyasında, göç olgusu sadece rakamsal bir hareketlilik değil, aynı zamanda ekonomik, kültürel ve sanatsal alanlarda derin etkileri olan bir yaşamsal ağdır. Bugünün dünyasında önemli kararlar alırken, toplumların dönüşümünü ve bireylerin deneyimlerini anlamak kritik bir önem taşımaktadır. Bu nedenledir ki, sanatın göç olgusunu nasıl yansıttığı ve özellikle terk edilmiş mekânlar üzerinden bu temayı nasıl işlediği, karar vericiler için yeni bakış açıları sunabilir. Göç, yeni coğrafyalarda yeni yaşamlar kurmaya çalışan bireylerin taşıdığı hikâyelerle şekillenirken, ardında terk edilmiş mekânların hüzünlü izlerini de bırakır. Bu çalışma, terk edilmiş mekânlar üzerinden sanatta göç olgusunu inceleyerek, toplumsal değişimlerin ve bireysel hikâyelerin sanatsal ifadesini analiz etmektedir. Sanatın güçlü anlatım diliyle, terk edilmiş mekânlar üzerinden göç olgusunu sanatsal bir perspektifle ele alınarak, bireylerin yaşadığı dönüşüm ve değişim estetik bir anlatıyla ifade edilebilmektedir. Sanatta terk edilmiş mekânlar, sadece birer fiziksel yapı değil, aynı zamanda aidiyet, kimlik, hafıza ve kayıp gibi kavramların derinlemesine işlendiği alanlardır. Sanatçılar bu alanları dönüştürerek ya da yansıtarak izleyicilere, göçün yarattığı karmaşık duygusal etkileri ve sosyal değişimleri sunarlar. Göçün görünmez izlerini somutlaştıran bu çalışma, geçmişin yükünün, günümüzün zorluklarının ve geleceğin belirsizliğinin altını çizmektedir. Terk edilmiş mekânlar üzerinden göç olgusunun ele alındığı çalışmalarda, toplum ve insan hayatına dair meseleler yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı göç olgusunun sanattaki izlerini daha iyi anlamak ve terk edilmiş mekânların hafızasına yapılan estetik müdahalelerin, bu dinamik olguyu ne şekilde yansıttığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly changing and globalizing world, the phenomenon of migration is not just a numerical movement, but also a vital network with deep effects in economic, cultural and artistic fields. In today's world, understanding the transformation of societies and the experiences of individuals is of critical importance when making important decisions. For this reason, how art reflects the phenomenon of migration and how it deals with this theme, especially through abandoned spaces, can offer new perspectives for decision-makers. While migration is shaped by the stories carried by individuals trying to establish new lives in new geographies, it also leaves behind the sad traces of abandoned spaces. This study analyzes the artistic expression of social changes and individual stories by examining the phenomenon of migration in art through abandoned spaces. With the powerful narrative language of art, the phenomenon of migration is addressed from an artistic perspective through abandoned spaces, and the transformation and change experienced by individuals can be expressed with an aesthetic narrative. Abandoned spaces in art are not only physical structures, but also areas where concepts such as belonging, identity, memory and loss are deeply processed. By transforming or reflecting these areas, artists present viewers with the complex emotional effects and social changes created by migration. This work, which embodies the invisible traces of migration, underlines the burden of the past, the difficulties of the present, and the uncertainty of the future. In the studies that address the phenomenon of migration through abandoned spaces, issues related to society and human life have been attempted to be interpreted. The aim of this study is to better understand the traces of migration in art and to reveal how aesthetic interventions made into the memory of abandoned spaces reflect this dynamic phenomenon.