05-06 yaş çocukların anne bağlanma stilleri ile sosyal yetkinlik ve davranış ilişkisinin incelenmesi
Research of the relationship between the mother attachment styles of 05-06 aged children and social competence and behavior
- Tez No: 662256
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ŞARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Çocuk Gelişimi, Sosyal yetkinlik ve davranış, Attachment styles, Children development, social competence and behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hazırlanan bu çalışmada 05-06 yaş çocukların anne bağlanma stilleri ile sosyal yetkinlik ve davranış ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. 05-06 yaş çocuğun sosyal yetkinlik ve davranışlarının yordanmasında, anneye bağlanma stilinin etkili olup olmadığı; var ise nasıl etkisi olduğu, farklı demografik değişkenlerle incelenerek araştırılmıştır. Bu kapsamda araştırma, Mayıs 2020- Haziran 2020 tarihleri arasında İstanbul, Mersin, Balıkesir ve Adıyaman şehirlerinde yaşamakta olan 05-06 yaş çocuğa sahip 345 anne ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 Ölçeği (SYDD-30) veri toplama aracı olarak kullanılmış bulunmaktadır. Araştırma amacı kapsamında toplanan veriler, SPSS-22 paket programı kullanılarak analiz edilmiş olup araştırma problemlerine yanıt aranmıştır.Araştırma amacı kapsamında, 05-06 yaş grubundaki çocukların bağlanma stilleri ile sosyal yetkinlik ve davranışları arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre; 05-06 yaş grubundaki çocukların %47.8'i kız ve %52.2'si ise erkektir. Çocukların bakımını %64.1 oranında ebeveyn, %20.0 oranında büyük anne ve %15.9 oranında ise bakıcı karşılamıştır. Çocukların %8.7'si tıbbi bir sorun yaşamışken %91.3'ü tıbbi bir sorun yaşamamıştır. Katılımcıların %56.8'i okula hızlı adapte olurken, %32.8'i orta ve %10.4'ü ise zor adapte olmuştur. 05-06 yaş grubundaki çocukların sosyal yetkinlik ve davranış toplam puanları ile kızgınlık-saldırganlık ve anksiyete-dönüklük puanları ile güvenli bağlanma, kaçınan bağlanma ve kaygılı-kararsız bağlanma stilleri arasında anlamlı ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate mother attachment styles of 5-6 aged children and also their social competence and behavior. It has been researched whether the style of attachment to the mother is effective in predicting the social competence and behavior of the 05-06 aged children; If so, it has been also researched how it is effective by using different demographic features. In this context, the study was carried out between May 2020 and June 2020 with 345 mothers living in the cities of Istanbul, Mersin, Balıkesir and Adıyaman between May 2020 and June 2020. Socio-Demographic Information Form, Three Dimensional Attachment Styles Scale, Social Competency and Behavior Assessment-30 Scale (SYDD-30) have been used as data collection tools in this research. The collected datawithin the scope of the research has been analyzed using the SPSS-22 software program and it has been tried to find answers to the questions of the research. Within the scope of the research, it has discussed the relationship between the attachment styles of children in the age of 05-06 and their social competence and behavior. According to the research findings; 47.8% of the children in the age group 05-06 are girls and 52.2% are boys. 64.1% child care was provided byparents, 20.0% by grandmothers and 15.9% babysitter. While 8.7% of the children experienced a medical problem, 91.3% did not have a medical problem. 56.8% of the participants adapted to the school quickly, 32.8% of them adapted medium pace and 10.4% had difficulty to adapt to school.According to the research findings;It was concluded that there was a significant relationship between total score of social competence-behavior and anger-aggression and anxiety-intention, and secure attachment, avoidant attachment, and anxious-indecisive attachment styles of children in the age of 05-06.