Geri Dön

İç mekan tasarımında işitsel peyzajın kullanıcı deneyimi üzerinden incelenmesi

A study on soundscape for interior designs through user experience

  1. Tez No: 662261
  2. Yazar: ZEHRA PORNUR CUHENİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜŞRA ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Mekân algısı, İşitsel peyzaj, Aidiyet duygusu, Perception, Space Perception, Soundscape, Sense of Belonging
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 78

Özet

Kentsel alanlardaki bireyler, çevrenin çeşitliliği nedeni ile bilinçli veya bilinçsiz, birçok duyular tarafından algılandığı deneyimler edinmektedir. Bireyler her zaman mekânın algılanmasını görme duyusuyla algılandığını düşünürken, aslında işitme, dokunma ve koklama gibi diğer duyular da mekânı daha derin anlaşılması ve algılanmasını sağlamaktadır. Kent planlamacıları ve mimarlar yıllardır bu alanların kalitesini yalnızca görsel algıya göre sınıflandırıp, değerlendirmektedirler. İster yükseklik kontrolü, ister malzemeler ve isterse renkler olsun çekici bir alan yaratarak, görme duyusuna her zaman bir öncelik verilmiştir. Ancak son yıllarda yapılan farklı çalışmalarda koklama ve işitme duyularına dayanarak görünmez alanlara odaklanılmıştır. Bireyler hoş seslerin ve kokuların bulunduğu alanların kalitesini gözle görünmeyen duyular tarafından algılamaktadırlar. Mekânda tüm duyuların algılanması, çağdaş tasarımcılar tarafından ne yazık ki göz ardı edilen bir konudur. Bir mekânın algılanmasında görme duyusu kadar işitme, dokunma ve koklama duyusu da etkilidir. Beyoğlu pasajları, İstanbul kentsel yapılarında her zaman dinamik ve aktif bir rol oynamış ve kent sakinlerin fonksiyonel ihtiyaçlarına cevap vermiştir. Sosyal faaliyetlerin bireyler için kolektif anılarının oluştuğu bir ortamdır. Bu nitel analizde işitme duyusunu göz önünde bulundurarak pasajların nasıl ağılandığı ve aidiyet duygusunu daha iyi anlamak için farklı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda işitsel peyzajın kavramının incelenmesi ve ardından mekâna ait olma duygusu çeşitli uzmanların bakış açılarının incelenmesi hedeflenmektedir.

Özet (Çeviri)

Individuals living in urban areas gain experiences perceived by a number of senses, whether consciously or not, due to diversity of the environment. While individuals typically think that the perception of the space is perceived with the sense of sight, other senses such as hearing, touching and smelling actually provide a deeper understanding and perception of space. Urban planners and architects have been classifying and evaluating the quality of these spaces only based upon visual perception for many years. Whether it is height control, materials or colors, the sense of sight has always been prioritized over other senses by creating an attractive space. Lately, however, different studies have focused on invisible areas based upon the senses of smelling and hearing. Individuals perceive the quality of spaces with pleasant sounds and odours through invisible senses. The perception of all the senses in the space, however, is unfortunately neglected by contemporary designers. The senses of hearing, touching and smelling are indeed as effective as the sense of sight for the perception of a given space. Beyoğlu passages, for instance, have always played a dynamic and active role for the urban structures of Istanbul and thus responded to the functional needs of its residents. It is such an environment where collective memories of social activities come to life for its residents. In this qualitative analysis, different studies have been carried out to better understand the sense of belonging and how the passages are perceived based upon the sense of hearing. This study aims to examine the concept of soundscape and elaborate on the perspectives of various experts in the field on the sense of belonging to space.

Benzer Tezler

  1. Mimarlık eğitiminde işitsel mekansal farkındalık oluşturmaya yönelik bir öneri

    A proposal for creating auditory spatial awareness in architectural education

    DİLARA DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NURGÜN BAYAZIT

  2. İç mekan tasarımında işitsel algı ile mekan okuması

    Reading space with auditory perception in interior design

    EZGİ ÖZTEMEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MimarlıkMarmara Üniversitesi

    İç Mimarlık Ana Sanat Dalı

    DOÇ. MÜGE GÖKER PAKTAŞ

  3. İşitme duyusunun iç mekanda mekan bağlılığının artırılmasına yönelik kullanımı

    Enhancing place attachment in interior spaces through utilization of the sense of hearing

    FATMA SÜHENDAN EROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Psikolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DENİZ AYŞE KANOĞLU

  4. İnsan merkezli iç mekan tasarımını etkileyen faktörler

    Factors that affecting human-centered interior design

    CEM DOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    İç Mimari ve DekorasyonMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    İç Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İPEK FİTOZ

  5. İlk kademe eğitim yapılarındaki derslikler üzerine ergonomik bir değerlendirme

    An ergonomic assessment about the classrooms in the first stage education building

    SEMİHA İSMAİLOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    İç Mimari ve DekorasyonKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İç Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TÜLAY ZORLU