İlk kademe eğitim yapılarındaki derslikler üzerine ergonomik bir değerlendirme
An ergonomic assessment about the classrooms in the first stage education building
  1. Tez No: 435029
  2. Yazar: SEMİHA İSMAİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomik Tasarım Prensipleri, Eğitim, Derslik, İlk Kademe Eğitim Yapıları, Ergonomic Design Principles, Education, Classroom, First Level Education Buildings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Eğitim kurumsal olarak ilkokulla başlamaktadır. Okula başladıktan sonra çocuklar, zamanlarının çok büyük bir çoğunluğunu okulda geçirmektedir. Bu anlamda ilkokullarda çocukların motivasyonu, verimliliği, fiziksel ve bilişsel gelişimi için okulların fiziksel koşulları büyük öneme sahiptir. İlkokullardaki derslikler farklı içerikli derslerin işlendiği mekânlardır. Bu yüzden ilkokullardaki dersliklerde grup çalışmaları, etkinlikler, sunu, gösteri, deneysel faaliyetler için farklı eylem alanları oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda dersliklerin boyutsal açıdan uygunluğu kadar donatıların form, malzeme, boyut açısından esnek kullanım özelliğine sahip olmalıdır. Ayrıca mekanın fiziksel çevre koşullarının, öğrencilerin verimliliği, konsantrasyonu ve sağlığı açısından optimum konfor koşullarında olması önemlidir. Bu nedenle eğitim yapılarının ve özellikler dersliklerin öğrencilerin verimini arttıracak, fiziksel, psiko-sosyal, sağlık ve güvenlik açısından tüm gereksinmelerini karşılayacak şekilde ergonomik tasarım prensiplerine uygun olarak tasarlanması gerekmektedir. İlk kademe eğitim yapılarındaki dersliklerin ergonomik tasarım prensiplerine uygunluğunu analiz etmeyi ve bulgulara bağlı olarak iç mekân tasarımında dikkat edilmesi gereken tasarım prensiplerine ilişkin öneriler sunmayı amaçlayan bu çalışma kapsamında Rize ili merkezinde yer alan üç ilkokuldaki dersliklerin mevcut durumuna ilişkin yerinde tespit, görüşme ve anket çalışması yapılmıştır. Bu derslikler; boyut, mekânın örgütlenme biçimi, fiziksel çevre koşulları (görsel konfor, ısısal konfor, işitsel konfor), donatı ve çocukların antropometrik boyutlarına uygunluğu ergonomik açıdan değerlendirilmiştir. İlk bölümde; sorunun belirlenmesi, çalışmanın amacı ve varsayımlar, eğitim kavramı, eğitimin tarihçesi, gelişmiş ülkelerdeki ve ülkemizdeki eğitim sistemi, eğitim felsefesi ve eğitim, eğitim ve çocuk, eğitim ve mekân, ilk kademe eğitim yapıları ve dersliklerdeki ergonomik tasarım prensipleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; çalışma alanı ve çalışmanın yöntemleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümde çalışma kapsamında ele alınan ilkokullardaki yerinde tespit çalışmasına ilişkin bulgular ile öğrencilerle yapılan anket, öğretmen ve idarecilerle yapılan görüşmelere ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise; yerinde tespit çalışmasıyla elde edilen bulguların hem anket çalışmalarının bulgularıyla hem de literatür bölümünde açıklanan ergonomik tasarım prensipleri doğrultusunda değerlendirmeler ele alınmıştır. Beşinci ve son bölümde; çalışmanın genel sonuçlarına ve araştırmacı, uygulamacı ve idareciler için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Education starts with the primary enterprise. After start to school, children spend to the vast majority of their times in school. In this sense, motivation of children in primary school, children's efficiency, physical conditions of schools for physical and cognitive development are very significant. Classrooms in primary school are places where processibg of different content classes. Because of that, group work in classrooms in primary schools, events, presentations, show, different fields of action should be established for experimetal activities. In this context, there in forcement of the classroom as much as complionce in terms of dimensional form, material should have flexible use. In addition, the physical environment of space, efficiency of the students, be in optimum comfort conditions for concentration and health are significant. Therefore, to increase the efficiency of the student's education structures and features classrom, physical, psycho-social, to meet all requirements in terms of health and softy must be designed according to ergonomic principles. The first step is to analyze the compliance with the ergonomic design principles of the classrooms in the educational structures and signs the fixing in place regarding the current status of classrooms in the three located in Rize central primary school in this study aims to providere commendations on the design principles to be consideced in the interior design, interviews and survery were done. These classrooms, size, space of form for organizations, pyhsical environment (visual comfort, thermal comfort) comformity to equipand children's anthropometric dimensions were evaluated ergonomically. In the first part, identifying the problem, the purpose of the study and assumptions, traning concept, history of education, the education system in developed country and in our country, the philosophy of education and in education and system, education and children, education and space, and about the classrooms are given. In the second part, work spaces and methods of operations are explained. In the third part, dealth with the scape of work done by students in private schools findings on interviews with teachers and administrators. In the fourth parth on-site due dilligence findings obtain by the findings of survey and evaluation in accordance with ergonomic design principles are discussed in the literature section. The fifth and final section, the over all results of the study and researcher has some suggestions for practitioners and administrators.