Investigation of public broadcasting corporations within the framework of ISO 27001 and standards
  1. Tez No: 662287
  2. Yazar: ŞABAN GÜRLEYEN
  3. Danışmanlar: DR. MANU DUBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: ISO 27001, Bilgi Güvenliği, Bilgi Güvenliği Standartları, Bilgi Güvenliği Yönetimi, Bilgi Güvenliği Sistemleri, ISO 27001, Information Securiy, Information Securiy Standards, Information Security Management, Information Security Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapılan araştırmada, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifika edinim süreçlerini tamamlayıp uygulamaya geçen dünya çapında kamusal yayin yapan yayın kuruluşlarına ait personellerin, oluşturulan sistem hakkındaki gorüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle araştırmada,“Yönetim”,“Teknik Ekip”,“Bilgi Güvenliği Personeli”, ve“Diğer Birim Personelleri”gibi dört farklı birimler üzerinde ilgili birimler için hazırlanmış anketlerde, belirli sorular sorulmuştur. Hazırlanmış olan anketlerde, 5'li likert ölçeği kullanılmıştır. Likert ölçeğinde sorularda Cronbach's Alpha (α) güven analizi uygulamaya konulmuştur. Ortaya çıkan bulgularda ilgili grupların görüşlerinin saptanması amacıyla yüzdelik dağılımları ve freakansları saptanarak yorumlanmıştır. Kaydedilen bulgular neticesinde, yönetimin, ISO27001 sertifika edinim sürecine olumlu baktığı, kurumsal süreçlerin ve bilgi güvenliğini sağlaması açısından, olumlu ve önemli bir katkı sağladığı yönünde görüş belirttiği saptanmıştır. Ayrıca, bilgi güvenliği ekibinin, görüşlerinin, ISO27001 süreçlerinin ivedi ve faal bir durumda yönetilebilmesi için gereken altyapısal yeterlilik, personel takviyesi ve eğitim gibi ihtiyaçların olduğu yönünde gözlemlenmiştir. Teknik Ekibin ise, ISO27001 süreçlerinin işlerini rahatlama sağladığı ve daha verimli bir çalışma yürütülmesine olanak verdiği yönünde pozitif geri bildirim verdikleri fakat altyapısal sorunlar ve personel sayısı yeterlilikleri konusunda uyum olmadığı belirlenmiştir. Tüm birim personellerinin, ISO27001 kapsamında alınmış olan farkındalık eğitimlerinin faydalı bulunduğunu ve Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi aşamalarının kurumsal bilgi güvenliği tarafında mutlak önemli olduğu yönünde, olumlu geri bildirim sundukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It aimed to investigate the opinions of the staff of public broadcasting corporations in four continents around the world that have completed ISO27001 Information Security Management System certification processes and put into practice in the research. For this reason, questions asked in the surveys prepared for the relevant units on four different units such as“Management”,“Tech Staff”,“Information Security Staff”and“Other Staff”. Likert scale of five used in the questionnaires that were prepared. Cronbach's Alpha (α) reliability analysis applied to questions in Likert scale. In the findings, the percentages and frequencies are determined and interpreted in order to determine the views of the relevant groups. Because of the findings obtained, it has been determined that the management regards the ISO27001 certification process positively and that it has made a positive contribution in terms of ensuring corporation's processes and information security. In addition, it has observed that the information security team has expressed their opinion that they need the necessary infrastructure, training and staff reinforcement to manage ISO 27001 processes in an active situation. It determined that the Tech Staff gave positive feedback that the ISO 27001 processes facilitated their work and it was important to carry out more work that is efficient but there is no compliance in terms of infrastructure problems and number of staff competencies. It has been determined that all of the unit staff have a positive opinion that awareness training under ISO 27001 is beneficial and that the stages of Information Security Management System are absolutely important for corporate information security.