Mermercilikte yerbilişim uygulamaları: İnli (Afyonkarahisar) örneği
Geoinformatics applications in marble business: İnli(Afyonkarahisar) example
- Tez No: 662297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerbilişim, mermer, dijital jeoloji, uzaktan algılama, CBS, Afyonkarahisar, Geoinformatics, marble, digital geology, remote sensing, GIS, Afyonkarahisar
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada İnli Mahallesi (Afyonkarahisar) batısında yer alan, DEMMER A.Ş.'ne ait mermer sahaları yerbilişim yöntemleri ile incelenmiştir. Tez ile mermer ocağının işletilmesinde karşılaşılabilecek problemleri öngörmek ve çözüme ulaştırmada yerbilişim yöntemlerinin etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Yerbilişim yöntemlerinden; uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri, bilgisayar destekli tasarım ve modelleme, görüntü analizi, çizgisellik analizi ve bilgisayar destekli karot analizi işletme öncesinde ve işletme devam ederken olası problemleri öngörülmesini sağlamış ve ortaya çıkan bazı problemlerin çözümünde yardımcı olmuştur. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda muhtemel kademelendirme yeri ve yönü belirlenmiştir. Ayrıca bölgede etkili olan tektonizmanın ocak işletme aşamasında çok olumsuz etkilerinin olabileceği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler tablolar, haritalar ve fotoğraflarla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the marble fields belonging to DEMMER A.Ş., located in the west of İnli Mahallesi (Afyonkarahisar), have been investigated by geoinformation methods. With the thesis, it is aimed to predict the problems that may be encountered in the operation of the marble quarry and to reveal the effect of geoinformatics methods in reaching a solution. Of the geoinformatics methods; Remote sensing, geographic information systems, computer aided design and modeling, image analysis, linearity analysis and computer-aided core analysis enabled the prediction of possible problems before and during the operation and helped to solve some problems that emerged. As a result of the studies carried out, the possible place and direction of operation has been determined. In addition, it has been determined that the tectonism that is effective in the region may have very negative effects during the quarry operation phase. The data obtained are presented in tables, maps and photographs.