Konya'nın Karapınar ilçesinin jeoturizm potansiyeli açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Konya Karapınar district in terms of geoturism potential
  1. Tez No: 662395
  2. Yazar: ŞULE ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE GÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Jeopark, Jeoturizm, Jeolojik Miras, Karapınar, Tourism, Geopark, Geotourism, Geological Heritage, Karapınar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Jeoparklar, önemli doğal ve kültürel değerlere sahip korunması gereken jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bilimsel ve eğitsel değerinden dolayı kültürel miras olarak kabul edilen ve sınırları belirli olan bölgelerdir. Bu kapsamda karapınar potansiyel jeoparkı, jeoturizm açısından değerlendirilmiştir. Karapınar Konya'nın 95 km. Doğuda yer almaktadır. Batıda Konya ve Çumra İlçesi, güneyde Karaman ve Ayrancı İlçesi, doğuda Ereğli İlçesi, kuzeydoğuda Emirgazi İlçesi ve kuzeyde Aksaray ili bulunmaktadır. İlçenin yüzey alanı 3.030 km2 'dir deniz seviyesinden yüksekliği 1026 metredir. Konya'yı doğuya bağlayan önemli ve yoğun bir karayolu üzerinde yer almaktadır. Karacadağ Volkanı, ilçenin sınırındaki en önemli dağ kütlesidir. Oluşumları ile Dünya'da eşine sık rastlanmayan doğal ve kültürel unsurları içerisinde barındırmaktadır. Bu araştırmanın problemi, içerdiği doğal ve kültürel kaynaklar nedeniyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Karapınar İlçesi'nin bir turizm destinasyonu olarak yeterince tanınmamasıdır. Oysa İlçenin söz konusu turizm potansiyelin belirlenmesi ve özellikle İlçede jeoturizm gelişimi açısından değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, Karapınar İlçesi'nin turizm potansiyelinin belirlenmesi ve özellikle sahip olduğu jeolojik unsurlar nedeniyle önemli bir turizm destinasyonu haline gelebilmesi için yapılması gerekenlerin ortaya konmasıdır.
Özet (Çeviri)
Geoparks are regions with definite borders and accepted as cultural heritage due to the scientific and educational value of geological and geomorphological formations that have important natural and cultural values. In this context, karapınar potential geopark has been evaluated in terms of geotourism. Karapinar Konya is 95 km. It is located in the east. There are Konya and Çumra District in the west, Karaman and Ayrancı District in the south, Ereğli District in the east, Emirgazi District in the northeast and Aksaray Province in the north. The surface area of the district is 3.030 km2 and its height above sea level is 1026 meters. It is located on an important and busy highway connecting Konya to the east. Karacadağ Volcano is the most important mountain mass on the border of the district. With its formations, it contains natural and cultural elements that are not common in the world. The problem of this study is that Karapınar District, which has an important tourism potential due to its natural and cultural resources, is not recognized as a tourism destination sufficiently. However, it is very important to determine the tourism potential of the district and to evaluate it especially in terms of the development of geotourism in the district. Therefore, the purpose of this study is to determine the tourism potential of Karapınar District and to reveal what needs to be done in order to become an important tourism destination due to its geological factors.