Depo operasyonlarında yalın yönetim yaklaşımı: Gıda makinaları sektöründe faaliyet gösteren bir firmada uygulama
Lean management approach in warehouse operations: An application in a firm operating in food machines sector
- Tez No: 662404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM SOFYALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Depo Yönetimi, Tedarik Zinciri, Lean Production, Warehouse Management, Supply Chain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Her geçen gün rekabetin boyutunun arttığı ve küresel ölçekte giderek daha sert koşullar altında işleyen günümüz işletme dünyasında işletmelerin maliyetlerini kontrol altında tutmaları ve her tür maliyet unsuruna yönelik iyileştirme girişimlerinde bulunmaları kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. İşletmelerin tedarik zinciri yapıları içerisinde depo yönetimi odaklı olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler maliyet iyileştirmelerine açık yapısıyla bu alanda pek çok farklı uygulama alternatifinin uygulanmasını mümkün hale getirmektedir. Depo yönetimi temelli uygulamaların yalın üretim yaklaşımına uygun olarak gerçekleştirilmesi bu açıdan işletmelere önemli maliyet avantajları yaratacak ve süreçlerinin daha anlaşılır şekilde işlemesini sağlayacak önemli unsurlardan biridir. Tüm bu bilgilerin ışığında bu araştırmanın literatür taraması olarak değerlendirilebilecek ilk iki bölümünde depo yönetimi, tedarik zincirinde depo yönetiminin yeri, yalın üretim teknikleri gibi unsurlar yer almaktadır. Araştırmanın uygulama bölümü olan üçüncü bölümünde ise Türkiye'de gıda makinaları imalatı sektöründe faaliyet göstermekte olan bir işletmenin depo operasyonlarının yalın üretim yaklaşımıyla değerlendirilerek gerekli iyileştirmelerin gerçekleştirilmesinin ardından elde edilen sonuçlar paylaşılmıştır. Gerçekleştirilen yalın üretim uygulamalarının sonucunda işletmenin stok seviyelerinin azalması sayesinde stok maliyetlerinde, depo içi işlemlerle ilgili çeşitli faaliyetlerde harcanan zaman maliyetlerinde, insan kaynağının kullanımına yönelik maliyetlerde önemli faydalar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has become an inevitable necessity for businesses to keep their costs under control and to make improvement attempts for all kinds of cost elements in today's business world, where the size of competition is increasing day by day and operating under increasingly harsh conditions on a global scale. Warehouse management-oriented activities carried out by businesses within their supply chain structures make it possible to implement many different application alternatives in this area with its structure open to cost improvements. The realization of warehouse management-based applications in accordance with the lean manufacturing approach is one of the important elements that will create significant cost advantages for businesses and ensure that their processes operate more clearly. In the light of all this information, the first two parts of this research, which can be considered as a literature review, include elements such as warehouse management, warehouse management in the supply chain, and lean production techniques. In the third part of the research which is the application part, warehousing operations of a firm that operates in the food machinery manufacturing sector in Turkey are evaluated within the scope of lean production approach and the results obtained after performing necessary improvements are shared. As a result of the lean manufacturing practices implemented, significant benefits have been achieved in inventory costs, time costs spent in various activities related to in-warehouse operations, and costs for the use of human resources, thanks to the reduction in stock levels of the enterprise.