II. Meşrutiyet Dönemi kadın dergi ve gazetelerin Osmanlı kadını üzerindeki etkileri (1908-1914)
Effects of women's magazines and newspapers on Ottoman women in the II. Constitutional Period (1908-1914)
- Tez No: 662408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet, Osmanlı, kadın, basın, dergi ve gazete, II. Constitutional Monarchy, Ottoman, women, press, magazine, newspaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kadınlar, tarih boyunca içinde bulundukları toplumun taşıcısı konumunda olmuştur. Kadınların toplum içindeki konumları toplumun örf, gelenek, görenek ve dini değerlerine göre şekillenmiştir. Türk devletlerinde kadına büyük önem verilmiştir. Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında Türk kadınının toplum içindeki varlığı devam etmiştir. Lakin ilerleyen süreçte Osmanlı kadınının sosyal hayattan soyutlanıp, ev içinde bir hayat yaşamaya başladığı görülür. Osmanlı kadınının hayatında yaşanan bu değişimi dini değerlere bağlı olduğunu savunan görüşler vardır. Bu değişimin sebebi dini değerlerden ziyade karşılaşılan farklı kültürlerin olumsuz etkileridir. Osmanlı Devleti'nde kadının toplum içindeki konumu Tanzimat'ın ilanı sonrası başlayan değişim ve dönüşüm sürecine kadar konuşulmamıştı. Tanzimat Dönemi aydınları Avrupa'da yaşanan kadın hareketlerinden etkilenerek Osmanlı kadınının toplum içerisindeki konumunu basının gündemine taşımıştı. İlk zamanlar yayınlanan yazılarda Osmanlı kadınının siyasi, sosyal ve ekonomik hakları konuşulmadı. II. Meşrutiyet'in ilanı ile yaşanan siyasi boşluğu fırsat bilen dönemin aydınları daha özgür yazılara imza atmış, yazarları, yöneticisi ve sahibi kadın olan birçok dergi ve gazete yayın hayatına başlamıştı. Bu tezin konusu II. Meşrutiyet Dönemi kadın dergi ve gazetelerin Osmanlı kadını üzerindeki etkileridir. Bu araştırmada 1908- 1914 yılları arasında yayınlananDemet, Mehasin, Sıyanet, Kadınlık, Kadın, Kadınlar Âlemi, Hanımlar Âlemi, Kadınlar Dünyası isimli basın organlarında Osmanlı kadınına yönelik yayınlanan makaleler ele alınarak II. Meşrutiyet Dönemi kadın dergi ve gazetelerinin Osmanlı kadını üzerindeki etkileri incelenmiştir. Dönemin basında yer alan haberlere genel bir çerçeveden baktığımızda II. Meşrutiyet Dönemi kadın dergi ve gazetelerinin Osmanlı kadınının aile hayatı, evlilik hayatı, iş hayatı, eğitim hayatı, çocuk bakımı- terbiyesi ve giyim- kuşamı konusunda etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, women have been the carriers of their society.The position of women in society is shaped according to the customs, traditions, customs and religious values of the society. The duty of women in the society in the Turkish states has continued. During the foundation years of the Ottoman State, the active presence of Turkish women in society continued. However, in the following process, it is seen that the Ottoman woman was isolated from social life and started to live a life at home. There are opinions arguing that this change in the life of Ottoman women depends on religious values.However, the reason for this change is the negative effects of the different cultures encountered rather than religious values. The position of women in the society in the Ottoman Empire was not discussed until the change and transformation process that started after the declaration of the Tanzimat. The position of women in the society in the Ottoman Empire was not discussed until the change and transformation process that started after the declaration of the Tanzimat. The intellectuals of the Tanzimat Period were affected by the women's movements in Europe. They brought the position of Ottoman women in society to the agenda of the press. The political, social and economic rights of Ottoman women were not discussed in the articles published in the early days. The intellectuals of the period, who took advantage of the political void experienced with the declaration of the II. Constitutional Monarchy, wrote more freely, Many magazines and newspapers, whose writers, managers and owners were women, started their publication life.The subject of this thesis is the effects of women's magazines and newspapers on Ottoman moment during to II. Constitutional Era. In this research, articles on Ottoman women published in the press organs such as Demet, Mehasin, Sıyanet, Kadınlık, Kadın, Kadınlar Âlemi, Hanımlar Âlemi, Kadınlar Dünyası were discussed. The effects of these women's magazines and newspapers on Ottoman women were examined. When we look at the news in the press of the period from a general perspective, II. Constitutional period women's magazines and newspapers have been found to have effects on Ottoman women's family life, marital life, business life, education life, child care-dressage and dressing.