Çevrimiçi medyada mülteciler: Türkiye ve Bangladeş örneği
Refugees in online media: The case of Turkey and Bangladesh
  1. Tez No: 662419
  2. Yazar: MD ATAULLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, Mülteci, Sığınmacı, Nefret söylemi, Türkiye, Bangladeş, Suriyeli, Rohingyalı, New media, Refugee, Asylum seeker, Hate speech, Turkey, Bangladesh, Syrian, Rohingyan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tez çalışmasında, Türkiye'de ve Bangladeş'te çevrimiçi yayın yapan haber sitelerinde 2018 ve 2019 yıllarında yer alan haberler inceleme konusu yapılmıştır. Bu çerçevede, SimilarWeb internet sitesinin 1 Şubat 2020 tarihli sıralaması çerçevesinde Türkiye'de ilk iki sırada yer alan Hürriyet ve Sabah gazeteleri ile Bangladeş'in ilk internet haber sitesi www.bdnews24.com ve en yüksek tirajlı internet haber sitesi www.thedailystar.net internet sitelerinde yer alan haberler incelenmiştir. 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye ve Bangladeş çevrimiçi medyasında yer alan haberlerin sayısı binlerle ifade edildiğinden, her bir haber sitesinden onar tane olmak üzere toplam kırk haber seçilmiş ve Teun van Dijk'in eleştirel haber çözümlemesi çerçevesinde bu haberler incelenmiştir. Türkiye'deki Suriyelilere ve Bangladeş'teki Rohingyalılara ilişkin seçme haberlerde, özellikle olumsuz bir şekilde mülteci imajına katkıda bulunan unsurların yer aldığı tespit edilmiştir. Her ne kadar haber metinleri objektif olarak görünse de metnin detaylı çözümünden okuyucuya aktarılan olumsuz unsurlar seçilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, published news in the years 2018 and 2019 about the Syrian and the Rohingyan refugees in online news websites of Turkey and Bangladesh has been studied. Websites of the Hurriyet and Sabah newspapers of Turkey was ranked as the first and the second leading online news sites in Turkey by the SimilarWeb on February 1, 2020. Additionally, www.bdnews24.com is the first published online news website of Bangladesh, while www.thedailystar.net is the ranked first news website of Bangladesh. In this regard, news texts published on the said news websites has been analyzed. Due to the fact that there are thousands of news about the refugees in the online news websites of both countries, a total of 40 news texts, consisting of 10 news from each websites, has been selected and these news texts has been analyzed in light of the Teun van Dijk's critical news analysis model. Selected news texts about the Syrians in Turkey and the Rohingyans in Bangladesh exhibit the negative points which contribute to the images of the refugees. Despite the fact that the news texts seem as objective, a detailed analysis of the texts reveals the negative points conveyed to the readers.