Syrian refugees between turkey and Europe: Analysis of Syrians moving or staying
Türkiye ve batı arasındaki Suriyeli mülteciler: Batı'ya göç eden veya Türkiye'de kalan Suriyelilerin bir analizi
  1. Tez No: 890154
  2. Yazar: DUA A AL NAMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUTAY YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Yetenekli, Mülteciler, Göçmenler, Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler, Çatışma, Eğitim, Ekonomi, Kültür, Din, Syrians, Skilled, Refugees, Migrants, Under Temporary Protection Individuals, Conflict, Education, Economic, Culture, Religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Suriye'deki mülteci krizi, komşu ülkelerdeki milyonlarca kişinin özellikle Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de sığınma arayışına girmesine yol açtı. Bu tez, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de kalmaya karar vermesi veya başka bir yerde sığınma/ iltica etme kararlarını etkileyen faktörleri incelemektedir. Analizler hem itici faktörleri (onları ilk ev sahibi ülkelerinden uzaklaştıran) hem de çekici faktörleri (onları diğer varış noktalarına ve ev sahibi ülkelere çeken), ve davranış dinamiklerine ışık tutmaktadır. Bu çalışma, literatürden, anketlerden ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle yapılan röportajlardan elde edilen verilerden yararlanmaktadır. Bu tez, 2015 ile 2020 yılları arasında Türkiye ve komşu ülkelerdeki Suriyeli (vasıflı- vasıfsız) bireylerin ikinci göç yolculuğunu Avrupa ve Batı'ya yapma veya Türkiye'de kalmaya karar verme süreçlerini etkileyen temel itme ve çekme faktörlerini araştırmaktadır. Buna karşılık, Batı ülkelerindeki dil desteği, istihdam olanakları, eğitim kolaylıkları ve kapsayıcı politikalar gibi faktörler çekici faktörler olarak işlev görmüştür. Sosyal ve beşerî sermayenin yanı sıra esneklik ve cesaret gibi kişisel nitelikler, taşınanların entegrasyon sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Türkiye'de ikamet eden 100 Suriyeli bireyle çevrimiçi bir anket aracılığıyla gerçekleştirilen nicel analiz, Batı'ya göç etmek yerine Türkiye'de kalmayı tercih etmenin arkasındaki nedenleri incelemektedir. Sonuçlar, Türkiye'de mevcut bir işe sahip olma ile kalma kararı arasında güçlü bir ilişki olduğunu, Türkiye ile Suriye arasındaki kültür ve gelenek benzerliğinin ise önemli bir faktör olmadığını göstermektedir. Batı'daki ailelerin ve çocukların geleceğine ilişkin ahlaki ve dini kaygılar, bazı katılımcılar için dikkate değer bir husus olarak ortaya çıkmıştır. Genel olarak bu araştırma, çoklu göç akımlarının ve Suriyeli mültecilerin karar verme süreçlerinin anlaşılmasına katkıda bulunarak araştırmacılar, politika yapıcılar ve ev sahibi ülkeler için değerli içgörüler sunmaktadır. Bu tez için yapılan araştırma, pandemi döneminde (Covid20/21) hareketliliğin zorluğu nedeniyle Türkiye içinde ve dışında on beş Suriyeli adayla yüz yüze, yarı yapılandırılmış, derinlemesine mülakatlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, temel olarak çevrimiçi yayınlanan makalelerden ve kitaplardan göreceli teori verileri elde edilmiştir. Ayrıca, veri toplamak için çevrimiçi kaynaklardan yararlanılarak Google formu oluşturmak ve hedeflenen katılımcılara anketi yaymak için sosyal medya kullanılmıştır. Nitel çalışma, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki dil engelleri, sınırlı iş imkanları, eğitim engelleri ve kısıtlayıcı politikaların yetenekli Suriyeliler için Batı'da daha iyi fırsatlar aramalarına neden olan itme faktörleri olarak hizmet ettiğini ortaya koymaktadır. Buna karşılık, Batı ülkelerinde dil desteği, istihdam fırsatları, eğitim kolaylığı ve kapsayıcı politikalar çekme faktörleri olarak rol oynamıştır. Hareket edenler için Ancak sonuçlar, itme faktörlerinin bir durumdan diğerine farklılık gösterdiğini ve bu nedenle çekme faktörlerinin de bir durum için itme faktörü olabileceğini, başka bir durum için ise çekme faktörü olabileceğini gösterdi. Bununla birlikte, bu, bazı faktörlerin birçok Suriyeliyi Batı'ya ikinci bir göç / sığınma yolculuğuna yönlendirdiği teorisini reddetmedi. Genel olarak, bu araştırma Suriyeli mültecilerin çoklu göç akışlarını ve karar verme süreçlerini anlama konusuna katkıda bulunmakta ve araştırmacılar, politika yapıcılar ve ev sahibi ülkeler için değerli içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Syrian refugee crisis has led to millions seeking refuge in neighbouring countries, including Jordan, Lebanon, and Türkiye. This thesis examines the factors that impact Syrian refugees' decisions to either remain in Türkiye or seek asylum elsewhere. By analysing both push factors (those driving them away from their first host country) and pull factors (those attracting them to other destinations and host countries), we gain insights into the dynamics of their behaviour. The study draws on data from literature, surveys, and interviews with Syrian refugees in Türkiye. This thesis explores the key push and pull factors influencing the decisions of skilled and unskilled Syrian individuals in Türkiye and neighboring countries between 2015 and 2020 to undertake a second migration journey to Europe and the West or to remain in Türkiye. Through qualitative interviews and quantitative analysis, the study investigates the impact of pre-conflict skills, mobility patterns, academic and job opportunities, gender dynamics, social and human capital, and potential restrictions faced by refugees. The findings shed light on how these factors shape refugees' choices and experiences. The qualitative study, semi-structured interviews with 15 participants, reveals that challenges such as language barriers, limited work opportunities, educational obstacles, and restrictive policies in Türkiye, Jordan, and Lebanon acted as push factors for skilled Syrians to seek better prospects in the West. Conversely, factors like language support, employment opportunities, education facilitation, and inclusive policies in Western countries served as pull factors. Social and human capital, as well as personal attributes like flexibility and courage, played a crucial role in the integration process for those who moved. The quantitative analysis, an online questionnaire, conducted with 100 Syrian individuals residing in Türkiye, examines the reasons behind the preference to stay in Türkiye rather than migrate to the West. The results indicate a strong relationship between having a current job in Türkiye and the decision to remain, while the similarity of culture and tradition between Türkiye and Syria was not a significant factor. Moral and religious concerns about the future of families and children in the West emerged as a notable consideration for some respondents. Overall, this research contributes to the understanding of multiple migration flows and the decision-making processes of Syrian refugees, offering valuable insights for researchers, policymakers, and host countries alike.