Ortaöğretimde yönetici ve öğretmenlerin eğitimde Fatih Projesi uygulamalarına ilişkin görüş ve beklentileri - Şanlıurfa ili örneği
Opinions and expectations of managers and teachers about Fatih Project implementation in education in secondary education: Case of Şanlıurfa
- Tez No: 662420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Eğitimde FATİH Projesi, Yönetici, Öğretmen, İnformation technologies, Education Technologies, FATİH Project in Education, Manager, Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan Eğitimde FATİH (Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Projesi ile ilgili olarak, proje donanımlarının tam olarak sağlandığı ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin Eğitimde Fatih Projesi uygulamalarına ilişkin görüşleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim Yılında Şanlıurfa ili genelinde Eğitimde FATİH Projesi kapsamında donanım kurulumu yapılan toplam 52 ortaöğretim kurumu oluşturmaktadır. Araştırmada 777 (%90,3) öğretmen, 83 idareci toplam 860 katılımcıya ulaşılmış ve katılımcıların anket sorularına verdikleri yanıtlardan yola çıkılarak sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, Eğitimde FATİH Projesi'nin tüm bileşenleriyle kullanıldığı ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin projeye ilişkin bakış açılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Betimsel nitelikte olan bu araştırmada yöntem olarak“nicel tarama modeli”kullanılmıştır. Araştırma bulguları literatür taraması ve anketin uygulanması sonucunda elde edilen verilere dayanılarak oluşturulmuştur. Bu çalışmada yönetici ve öğretmenlerin Eğitimde FATİH Projesi uygulamalarına ilişkin görüşleri araştırmacı tarafından geliştirilen“Eğitimde FATİH Projesi Görüş ve Beklentiler”ölçeğinde yer alan 6 (altı) faktörden (öğretmenlerin Bilişim Teknolojileri (BT) yeterliliği, Eğitim Bilişim Ağı (EBA), etkileşimli tahta (ET), tablet bilgisayar, hizmet içi eğitim, FATİH Projesi görüşler) yararlanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Yönetici ve öğretmenler için hazırlanmış olan anket elektronik olarak paylaşıma açılmış ve ankete verilen cevaplar SPSS 22 Windows Paket Programı, Excel 2016 programları aracılığıyla cinsiyet, unvan, öğrenim durumu, yaş, kıdem yılı, branş ve hizmet içi eğitim değişkenlerine göre analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t-Testi, tek yönlü varyans analizi (One Way Anova) kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Yönetici ve öğretmenlerin Eğitimde FATİH Projesi'ne ilişkin görüş ve beklentileri incelendiğinde hizmet içi eğitim, tablet bilgisayar ve FATİH Projesi ile ilgili görüşlerde orta düzeyde tutum belirlediği tespit edilmiştir. Eğitimde FATİH Projesinin, EBA, ET ve öğretmenlerin BT yeterliliklerine ise iyi düzeyde tutum belirlediği tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre katılımcıların özellikle tablet bilgisayar ile ilgili görüşleri görev, branş, öğrenim durumu, yaş, kıdem, branş ve hizmetiçi eğitim alma değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Katılımcıların ET ile ilgili görüşleri ise yaş ve kıdem yılına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile ilgili görüşlere bakıldığında görev ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların Bilişim Teknolojileri (BT) yeterliliklerine bakıldığında ise cinsiyet ve hizmetiçi eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Katılımcıların Eğitimde FATİH Projesi'ne ilişkin görüşleri ve hizmetiçi eğitim ile ilgili algılarında ise cinsiyet, görev, öğrenim durumu, yaş, kıdem yılı ve hizmetiçi eğitim alma durumlarına göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, regarding the FATİH Project in Education, which started to be implemented in the 2012-2013 academic year, the views of the administrators and teachers working in secondary education institutions where the project equipment is fully provided, about the applications of the FATİH Project in Education was tried to be examined. This research aims to reveal the perspectives of administrators and teachers working in secondary education institutions where FATİH Project in Education was used with all its components. In this descriptive study,“quantitative scanning model”was used as a method. The findings of the research are based on the data obtained as a result of the literature review and the application of the questionnaire. The universe of the research consists of 52 secondary education institutions in which hardware is installed within the scope of FATİH Project in Education throughout the province of Şanlıurfa in the 2019-2020 academic year. In the study, 777 (90.3%) teachers, 83 administrators, and a total of 860 participants were reached and the results were tried to be obtained based on the answers given by the participants to the questionnaire items. In this study, the views of administrators and teachers on FATİH Project applications in Education were determined through“FATİH Project Views and Expectations in Education”questionnaire developed by Bozbey at 6 (six) dimensions (teachers' IT competence, Educational Information Network [EBA], interactive whiteboard, tablet computer, in-service training, FATİH Project opinions). The questionnaire prepared for administrators and teachers was shared electronically and the answers to the questionnaire were analysed according to the variables of gender, title, education level, age, seniority year, branch, and in-service training through SPSS 22 Windows Package Program, Excel 2016 programs. While evaluating the data, descriptive statistical methods number, percentage, mean, standard deviation, t test, one-way analysis of variance (One Way ANOVA) were used. The significance level in the study was taken as 0.05. When the views and expectations of the administrators and teachers about the FATİH Project in Education were examined, it was seen that they determined a moderate attitude in the opinions about in-service training, tablet computer, and FATİH Project. It has been observed that they determined good attitude towards EBA of FATİH Project in Education, interactive whiteboards, and teachers' IT competencies. According to the results obtained in the study, the opinions of the participants especially about the tablet computer differ significantly according to the variables of duty, branch, education level, age, seniority, branch, and in-service training. Participants' views on IT differ significantly according to age and years of seniority. Considering the opinions about the Education Information Network (EBA), a significant difference was found according to the variables of duty and branch. In addition, when the Information Technologies (IT) competencies of the participants were examined, a significant difference was found according to their gender and inservice training. No significant difference was found in the opinions of the participants about FATİH Project in Education and their perceptions about in-service training, according to gender, duty, educational status, age, years of seniority and in-service training.