Ahlâm Mûsteğânemî'nin üçlemesi
Triple of Ahlam Mosteghanemi
  1. Tez No: 662515
  2. Yazar: AHMED MAAROOF MOHAMMED AL-BAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâm Mûsteğânemî, Üçlü Roman, Cezayir Edebiyatı, Zekiratü'l-Cesed, Fevda el-Havas, Âbiru ea-Serîr, Algeria, Modern Algerian Literature, Ahlam Mosteghanemi, Triple Novel
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Arap romanları arasında“üçlü roman”olarak adlandırılan ve üçlü yapıya sahip olan bir roman türünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu konuyu seçmemin başlıca nedeni bu tür romanları diğer roman türlerinden ayıran önemli teknik ve nesnel yönlerinin olmasıdır. Bu tür romanlar, kurgunun yapısal bir doğası ile karakterize edilmiştir. Dolayısıyla bu da üçlü romanı, zamansal düzeyde yayılan bir roman haline getirir, böylece zaman bu romanların kahramanı olur. Öte yandan bu yapı, olayları ve karakterleri sosyal, politik ve dini boyutlarda dağıtan bir tür anlatı planlaması gerektirir. Bu çalışmada,“Zâkiratu'l-Cesed (Bedenin Hafızası) ”Fevda el-Havas“ (Duyguların Kaosu) ve ”Âbiru ea-Serîr“ (Yatak Yolcusu) adlı eserlerden oluşan Ahlâm Mûsteğânemî'in Üçlü Romanı”analitik bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmada, bu tür romanların önemine vurgu yapılmıştır. Çalışmamız önsöz ve giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın sonunda ise sonuç, kaynak ve verilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında, Cezayir romanının önemi, konumu, kökeni, Cezayir edebiyatının özgürleşmesine ve geçen yüzyılın sonlarında Cezayir romanının olgunlaşmasına değinilmiştir. Birinci bölümde; yazarın hayatı, ödülleri, uluslararası konumu, üçlü romanların anlamı ve örneklerinin özetlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; romanın unsurlarına, üçlü romanların birincil ve ikincil, erkek ve kadın karakterleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde üçlü romanlardaki iç ve dış mekânların yanı sıra olay örgüsü, söylem, siyasi ve dini eleştiriye de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; Zamanın edebiyattaki zaman açısından önemini, romanda zaman, efsane zamanı, zamanın geçmiş ve bugün ile bağlantısının yanı sıra mekânın zamanla ilişkisinden bahsedilmiştir. Bu bölümde, üçlü romanlardaki anlatım, olay örgüsü, eleştirel söylem ve eleştirel siyasi söylem de ele alınmıştır. Çalışma, çalışma ile alakalı sonuçlar ve çalışmada kullanılan kaynak birilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine a type of novel that is called“triple novel”among Arabic novels and has a triple structure. The main reason I chose this topic is that these novels have important technical and objective aspects that distinguish them from other genres. Such novels are characterized by a structural nature of fiction. So this makes the triple novel a novel that spreads on a temporal level, so time becomes the protagonist of these novels. On the other hand, this structure requires some kind of narrative planning that disperses events and characters across social, political and religious dimensions. In this study,“Ahlâm Mûsteğânemî's Trio Novel”, which consists of“Zekiratü'l-Cesed”(Body's Memory),“Fevda el-Havas”(Chaos of Emotions) and“Aber'u Sareer”(Bed Hopper) In the study, the most important reasons acquired in such novels are emphasized. The study consists of a preface and an introduction, and three parts. In the introduction of our study, the importance, location, origin of Algerian novel, liberation of Algerian literature and maturation of Algerian novel at the end of the last century are mentioned. In the first part; the life, awards, international position of the author, the meaning of the trilogy and the summaries of their examples are included. In the second part; the elements of the novel, primary and secondary of the triple novels, male and female. The characters have been studied. In addition, in this section, plot, discourse, political and religious criticism are also included in addition to the interior and exterior spaces in the. In the hird art; The importance of time in terms of time in literature, time in the novel, the time of legend, the connection of time with the past and present, as well as the relationship of space with time. In this section, the narration, plot, critical discourse and critical political discourse in the trio novels are also discussed. The study, the results related to the study and the source used in the study were combined.