Zekî Necîb Mahmûd ve Arzu'l-Ahlâm adlı eserinin incelenmesi
Zaki Naguib Mahmoud and analysis of hi̇s work Ardu'l-Ahlam
  1. Tez No: 860418
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAYAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Zekî Necîb Mahmûd, Roman, Mısır, Modern Arabic Literature, Zaki Naguib Mahmoud, Novel, Egypt
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Zekî Necîb Mahmûd (ö. 1993) fikir adamı, filozof, mütercim, eleştirmen vasıflarıyla meşhur biridir. Bu vasıflarının yanı sıra edebî kimliğe de sahip bir edebiyatçıdır. Kendisi Edebiyat Bölümü mezunudur ve gezi yazısı, edebî makâle, otobiyografi, eleştiri, şiir alanında eserler kaleme almıştır. Mısırlı meşhur edebiyatçılardan Ahmed Emîn (ö. 1954) ile edebiyat ve felsefe alanında eserler telif etmesi, Abbâs Mahmûd el-'Akkâd (ö. 1964) ile beraber şiir komisyonunda yer alması ve edebiyat alanında başarı kazandıracak eser telif etmesi onun önemli bir edebiyatçı olduğunu göstermektedir. Bununla beraber Zekî Necîb Mahmûd'un edebî kişiliği hak ettiği değeri görememiş ve felsefî kimliğinin gölgesinde kalmıştır. İşte bu çalışmayla yazarın edebiyat alanındaki eserleri ve görüşleri ayrıntılı bir şekilde ele alınarak edebî kimliği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Yazarın Arzu'l-ahlâm adlı romanı dünya edebiyatında yazılmış ütopik eserlerin birleşiminden oluşmaktadır. Eserde en çok kullanılan anlatım tekniklerinin başında anlatma ve tasvir tekniği bulunmaktadır. Samimi bir dille oluşturulmuş eser, yazarların hayalindeki ideal devlet ve toplum anlayışına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Zaki Naguib Mahmoud (d. 1993) is an intellectual, philosopher, translator, and critic. In addition to these qualities, he is also a man of letters with a literary identity. He is a graduate of the Department of Letters and has written works in the field of travel writing, literary articles, autobiography, criticism and poetry. Zaki Naguib Mahmoud is an important literary figure, having written works in literature and philosophy with Ahmed Amîn (d. 1954) a renowned Egyptian literary figure. He also took part in the poetry commission with Abbas Mahmoud al-Aqqad (d. 1964) and achieved success in the field of literature. However, his literary personality did not receive the renognition it deserved and remanied in the shadow of his philosophical identity. This study discusses the literary works and views of the author in the field of literature, aiming to reveal their literary identity. The author's novel Ardu'l-ahlâm, is a combination of utopian works found in world literature. The work predominantly employs narration and description techniques. Written in a sincere language, it sheds light on the profile of the ideal state and society in the author's imagination.