4-5 yaş okul öncesi dönem çocuklarında beslenme davranışlarının annelerin çalışıp çalışmama durumlarına göre incelenmesi
Investigation of nutritional behavior in preschool children aged 4-5 according to whether mothers are working
  1. Tez No: 662528
  2. Yazar: MERYEM BÜŞRA YÜCEKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SARP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Beslenme, Beslenme Davranışı, Çalışan Anne, Preschool Period, Nutrition, Nutritional Behavior, Working Mother
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada 4-5 yaş grubu çocukların beslenme davranışlarına annenin çalışma durumunun etki edip etmediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 4-5 yaş döneminde çocuğu olan ve İstanbul'da yaşayan 154 çalışan, 151 çalışmayan toplam 305 anne katılım sağlamıştır. Çalışma sonucunda annesi çalışan çocukların olumlu yeme davranışı sergileme düzeylerinin annesi çalışmayanlara göre daha yüksek olduğu, annesi çalışan çocukların yemek esnasında sergiledikleri olumsuz yeme davranışları düzeyinin annesi çalışmayanlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır (p>0.05). Benzer şekilde annesi çalışan çocukların yemek zamanı dışında sergiledikleri olumsuz yeme davranışları düzeyinin de annesi çalışmayanlara göre daha düşük olduğu ancak gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür (p>0.05). Çalışmada aynı zamanda annesi çalışmayan çocukların yemek hazırlanmasına ilişkin davranışlarının annesi çalışan çocuklara göre daha olumlu olduğu, yemek esnasında çocuk açısından oluşan olumsuz durumların ise daha düşük olduğu, ancak gruplar arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde olmadığı (p>0.05) görülmüştür. Annesi çalışan çocukların annelerin çocuklarının yemeği yaşından beklenildiği şekilde çiğneme düzeylerinin daha yüksek olduğu ancak gruplar arasındaki farkın anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür (p>0.05). Benzer şekilde annesi çalışan çocukların yaşından beklenildiği gibi kendisini doyurma düzeyinin annesi çalışmayan çocuklardan daha iyi olduğu ancak gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Çalışmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda annesi çalışan çocukların farklı tatlardaki yiyecekleri yeme düzeylerinin anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür (p>0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine whether the working status of the mother affects the nutritional behaviors of children in the 4-5 age group. A total of 305 mothers, 154 working and 151 not working, with children between the ages of 4-5 and living in Istanbul participated in the study. As a result of the study, it was found that the level of positive eating behavior of children with working mothers was higher than those whose mothers were not working, and that the level of negative eating behaviors exhibited by children with working mothers during meals was lower than those whose mothers did not work (p> 0.05). Similarly, it was observed that the level of negative eating behaviors exhibited by children with working mothers outside of meal time was lower than those whose mothers were not working (p> 0.05). In the study, it was also observed that the behaviors of children whose mothers were not working towards preparing meals were more positive than the children whose mothers were working, and the negative situations for the child during the meal were lower (p> 0.05). It was observed that the chewing levels of the children whose mothers were working were higher as expected from the food age of the children, but the difference between the groups was not significant (p> 0.05).