Atatürk Dönemi Bursa milletvekilleri ve siyasi faliyetleri (1920-1938)
Bursa congressmen and their political movements during to Atatürk Period (1920–1938)
- Tez No: 662560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: TBMM, Atatürk Dönemi, Bursa, Milletvekili, TBMM, Atatürk Period, Bursa, Congressmen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan“Atatürk Dönemi Bursa Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri (1920-1938)”adlı bu çalışmada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 1920-1938 yılları arasında görev yapmış Bursa milletvekillerinin siyasi faaliyetleri konu edinilmiştir. I. Dünya Savaş'ından mağlup olarak ayrılan Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi imzalanmıştır. Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlık mücadelesi başlamıştır. Kurtuluş Savaşı'nın askeri kanadı dışında 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan TBMM ile bu mücadelenin siyasi süreci başlamıştır. Bu mücadele süreci ve Atatürk dönemi Bursa milletvekillerinin siyasi faaliyetleri, TBMM zabıt tutnakları başta olmak üzere ana kaynaklardan istifa edilerek ele alınmıştır. Bu Yüksek Lisans tezinin kaynak taraması aşamasında -Bursa'nın genel bilgilerini derlemek için- Bursa Setbaşı Kütüphanesi başta olmak üzere yerel kütüphanelerden faydalanılmıştır. Milletvekillerinin özgeçmişi için şahsi özel evrakları, mazbatalar ve Parlamento Tarihi kitapları kaynak olarak alınmıştır. Siyasi faaliyetleri ise TBMM Zabıt Tutanaklarına göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Atatürk Dönemi milletvekillerinin ilk dönem başta olmak üzere dört dönem boyunca mecliste aktif olarak görev aldıkları ve çalışmalarda bulunduklarını görüyoruz. Bu dönemlerde Muhittin Baha Pars, Mustafa Fehmi Gerçeker, Mehmet Rüştü Eğel, Refet Canıtez ve Esat Sagay gibi isimlerin ön plana çıktığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this work named“Atatürk period Bursa congressmen and their political movements (1920 – 1938)”that was prepared as a master's thesis, political movements of Bursa congressmen who served in grand national assembly of turkey (TBMM) between 1920 and 1938 was entreated. The Armistice of Mondros dated October 30, 1918 was signed between the Ottoman Empire, which was defeated in the First World War, and the Entente States. The struggle for independence started with the War of Independence. Apart from the military wing of the War of Independence, the political process of this struggle started with the TBMM established on April 23, 1920. This struggle process and the political activities of the Bursa deputies in the Atatürk period were handled by resigning from the main sources, especially the TBMM minutes. During the literature review of this Master's thesis, local libraries, especially the Bursa Setbaşı Library, were used to compile the general information of Bursa. For the resumes of the members of parliament, their personal documents, documents and the history of the Parliament books were taken as sources. Its political activities were evaluated according to the TBMM Minutes. As a result we can see that Atatürk period Bursa congressmen had been actively taken place and worked in the grand national assembly of turkey for four periods notably the first period. It is clear that in these periods, names such as Muhittin Baha Pars, Mustafa Fehmi Gerçeker, Mehmet Rüştü Eğel, Refet Canıtez and Esat Sagay came to the forefront.