Peace, security and economic development: An empirical analysis on ECOWAS countries
Barış, güvenlik ve ekonomik kalkınma: ECOWAS ülkeleri üzerine ampirik bir analiz
  1. Tez No: 662567
  2. Yazar: BI IRIE CLAUDE MARTIAL GOHORE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLTER ÜNLÜKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), barış, ekonomik kalkınma, Security, the Economic Community of West African States (ECOWAS), peace, economic development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Avrupalıların emperyalizm fikri ECOWAS ülkelerinin gerek bağımsızlık öncesi gerekse de bağımsızlığını kazanmalarını takip eden süreçte her zaman var olmuş ve özellikle Fransa ve Büyük Britanya gibi ülkeler Afrika'nın doğal ve maden kaynaklarına her zaman ilgi göstermiştir. Avrupalı yerleşimcilerin gelişi ile birlikte kolonilerinin ekonomik gelişimini kontrol etme ve etkileme fikirlerinin ürünü olan sömürge dayatmaları ile sosyo-ekonomik bozulmalar ve kimlik bunalımı gibi farklı çatışmalar meydana gelmiştir. Bu çatışmalar, kolonilerinin ekonomik gelişimini kontrol etmek ve etkilemek için ilk koloniciler tarafından desteklenmiştir. Dolayısıyla ECOWAS ülkeleri arasındaki uyum, istikrar ve güvenlik eksikliği nedeniyle, barış ve güvenlik kavramları bu ülkelerin ekonomik kalkınması için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada kalkınmanın sağlanmasında bir itici güç olduğu düşünülen barış ve güvenliğin ekonomik kalkınma olan ilişkisi incelenmiştir. Bu kapsamda ECOWAS ülkelerinde 2008-2018 dönemi için barış ve güvenliğin ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi dinamik panel veri analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, ECOWAS ülkelerinde barış ve güvenlik ekonomik kalkınmayı olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
After independence, the imperialism idea of Europeans became dominant and countries like France and Great Britain showed interest in Africa's natural and mineral resources. Their arrival brought about different conflicts, such as colonial impositions, socio-economic disruptions and identity challenges which were the product of the ideas of the European settlers to control and influence the economic development of their colonies. Those conflicts were encouraged by the first colonialists in order to control and influence the economic development of their colonies. Due to the lack of harmony, stability and safety among countries, the concept of peace and security became critical for the economic development of colonized countries. In this study, the relationship between peace and security, which is considered to be a driving force for development, and economic development was examined. In this manner, the effect of peace and security on the economic development of ECOWAS countries for the period 2008-2018 will be revealed by using dynamic panel data analysis. The result of the analysis demonstrates that there is a positive relationship between peace, security and the economic development in ECOWAS countries.