Aydıntepe'de yaşayan bireylerde göz kuruluğu belirtilerinin ve risk faktörlerinin incelenmesi
Investigation of DRY eye symptoms and risk factors in individuals living in Aydintepe
  1. Tez No: 662627
  2. Yazar: ARZU ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Göz kuruluğu, hemşirelik, OSDI skoru, schirmer testi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu araştırma Bayburt İli Aydıntepe İlçesinde yaşayan bireylerde göz kuruluğu belirtilerini ve kuru göz oluşumunda rol oynayan risk faktörlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan bu araştırmaya Aydıntepe ilçesinde yaşayan 350 birey alınmıştır. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“OSDI Skoru”ve“Schirmer Testi”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, mod, medyan değerleri ile basıklık, çarpıklık katsayıları, korelasyon katsayısı ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan bu araştırmada; OSDI Skoru ve Schirmer testi sonuçları arasında ilişki gücünün yüksek düzeyde olduğu gözlenmiştir (r= -0.71, p< 0.01). Bireylerin; yaş aralığı, deniz/havuza girme durumları, burun ve boğaz kuruluğu yaşama durumu, gözlük kullanma durumu, kronik hastalığı bulunma durumu ile göz kuruluğu düzeyi arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Veriler kriterlere göre incelendiğinde; 15-24 yaş arasında olanların %20.0'ında 75 yaş ve üstü yaş grubundakilerin ise % 52.0'ında“ağır”düzeyde göz kuruluğunun bulunduğu, gözlük kullananların % 39.6'sında ve gözlük kullanmayanların ise %13.5'inde“ağır”düzeyde göz kuruluğu tespit edildiği, göz rahatsızlıkları bulunan bireylerin astigmatı olanların % 40.0'ında, hipermetrop bulunanların % 36.5'inde, miyopu bulunanların %35.1'inde ve hem miyop hem de hipermetrop göz hastalığı bulunanların % 50.0'sinde“ağır”düzeyde göz kuruluğu tespit edilmiştir. Kronik hastalığı bulunanların % 35.4'inde“ağır”düzeyde göz kuruluğu bulunurken bu hastaların hem diyabet hem de hipertansiyon hastalığı bulunanların % 63.2'sinde, hem hipertansiyon hem de LDH hastalığı olanlar ile astımı bulunanların % 50.0'sinde, hipertansiyonu olanların % 33.3'ünde ve gastriti olanların ise % 40.0'ında“ağır”düzeyde göz kuruluğu gözlenmiştir. Proton pompa inhibitörü grubundaki ilaçları kullananların % 66.7'sinde ve anti diyabet ilaçlarını kullananların % 40.0'ında ve hem anti hipertansif hem de anti diyabet ilaçlarını kullananların % 80.0'inde“ağır”düzeyde göz kuruluğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmaya alınan bireylerin çoğunda farklı düzeylerde göz kuruluğu olduğu, ileri yaştaki bireylerde, herhangi bir göz hastalığı olanlarda, diyabet ya da hipertansiyonu olanlarda, oral antidiyabetik ya da antihipertansif ilaç kullananlarda göz kuruluğu görülme oranlarının daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out with the aim of revealing the symptoms and factors that play a role in the formation of dry eye in the eyes of those living in Bayburt Province Aydıntepe District. Materials and Methods: 350 individuals living in Aydıntepe district were included in this descriptive and cross-sectional study. The data of the study were collected using the“Introductory Information Form”,“OSDI Score”and“Schirmer Test”. In the analysis of the data, arithmetic mean, mode, median values, kurtosis, skewness coefficients, correlation coefficient and chi-square test were used..