Muhammed b. Ömer el-Vâkıdî'nin hadisçiliği ve Kitâbü'l-Megâzfdeki hadislerin incelenmesi
Muhammad b. 'Umar el-Wâqidî's hadithics and an examination of the hadithes in Kitâb al-Maġâzî
- Tez No: 662653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞUAYİP SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vâkıdî, Meğâzî, Kitâbü'l-Meğâzî, Rivayet metodu, İslam Tarihi, Wâqidî, Magâzî, Kitâb al-Mağâzî, Hadith, Method, Narration, History
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tarih boyunca hadisçiler ve tarihçiler arasında sıkı bir rekabetin olduğu söylenmektedir. Ancak bu rekabet iddiası modern dönemin bize dayattığı bir algı gibi durmaktadır. Her iki alanın mensupları arasında bir rekabetten ziyade sahip olunan mirasın farklı yönlerden muhafaza edilmesi söz konusudur. Bu itibarla tarihçiler ellerinde bulunan Hz. Peygamber'e ait malumatın nesillere aktarılması adına bir amaç belirlemişler ancak bu aktarım esnasında sorgulanabilir kriterler oluşturmamışlardır. Hadisçiler ise hadislerin Hz. Peygamber'e aidiyetini tespit edebilecekleri, sorgulanabilir bir sened mekanizması geliştirerek O'na ait hiçbir söz, fiil ya da takriri aktarmamışlar, bunu yapmaya çalışanları da sert bir şekilde eleştirmişlerdir. Bu amaçla pek çok kriter belirlenmiş ve bu kriterler hadis usulü diye adlandırdığımız metodolojinin temellerini oluşturmuştur. Her iki kesim arasındaki metodoloji kaynaklı ihtilaf özellikle hicrî ikinci yüzyıldan sonra belirgin bir şekilde devam etmiş olsa da her iki kesimin mensupları da birbirlerinin alanlarına dair eserler üretmekten geri durmamışlardır. Bahsini ettiğimiz hicrî ikinci yüzyıl içerisinde dahi bu çalışmalar başlamıştır. Söz gelimi tâbiîn neslinin önemli hadis âlimlerinden olan ve hadislerin tedvinini ilk kez gerçekleştiren İbn Şihâb ez-Zührî (ö. 124/742) el-Meğâzî isimli bir eser kaleme alarak hadisçi kimliğinin yanına tarihçi kimliğini de ekleyebilmiştir. Onun bu eser içerisinde kullandığı metotlar kendisinden sonra gelen pek çok âlimi derinden etkilemeyi başarmış ve sonuçta her iki alanda da söz sahibi olan isimler ortaya çıkmıştır. İşte bu isimlerden birisi hiç kuşkusuz Muhammed b. Ömer el-Vâkıdî'dir (ö. 207/823). Vâkıdî; hadis, tarih ve pek çok alanda otuza yakın eser kaleme almış fakat bunlardan sadece birkaçı günümüze ulaşabilmiştir. Günümüze ulaşan ve Vâkıdî'ye şöhret kazandıran eserlerinden en önemlisi ise çalışmamızın temelini oluşturan Kitâbü'l-MeğâzTdir. Vâkıdî bu eserindeki her bir bölümün kronolojik malumatını çok hassas bir şekilde vermesi ve geniş bir tarih birikimine sahip olması sebebiyle tarihçiliğini ortaya koyarken eserinde yer verdiği binlerce hadis rivayetiyle ve bu rivayetlerinde kullandığı bizim tespit edebildiğimiz dokuz farklı rivayet metotuyla da hadisçiliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
One may claim that Hadith scholars and early Islamic historians had somewhat rigorous competitions in recording life, mission, and events of the Last Prophet (s.a.w.), but this claim may not withstand scrutiny. One must, however, say that it is more a matter of preserving the Islamic heritage from different aspects of professionalism. The only significant difference between Hadith scholars and Islamic Historians is that the former developed strict criteria to accept, record, and pass on information and the latter were lenient in accepting, recording, and passing on information. This situation does in no way warrant to refer to it as that of conflict, competition, and rivalry. It is rather interesting to note that Hadith scholars produced works not only in Hadith but also in Islamic history, and so is the case with Islamic historians who wrote not only books on history but also on Hadith. For example, Ibn S hihâb ez-Zuhrî (d.124 / 742), one of the most prominent hadith scholars from the generations of tabiîn, who is credited to have systematically carried out the hadith-recording task for the first time, wrote a work on history called al-Magâzî. The methods he used in his work deeply influenced many scholars who came after him, and as a result of his work, many scholars who had a say in both fields emerged. Muhammad b. 'Umar al-Waqidî (d. 207/823) is another wellknown scholar who wrote nearly thirty works in hadith, history, and many other fields, but only a few of them have survived. One of his most important works that reached today and brought fame to Wâqidî is his work entitled“Kitâb al-Magâzî”which forms the basis of this thesis. Wâqidî presented in his work the information in chronological order. This work of history is full of Hadith texts and reports. He had a wide expertise in Hadith, besides having a reliable scholarship in the Islamic history. He applied nine different narration methods in recording hadith reports, which have been taken care of in the present work.