Konfeksiyon işletmelerinde toz maruziyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of dust exposure in confexion enterprises
  1. Tez No: 662728
  2. Yazar: JALE ARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyon sektörü, Ortam Toz Ölçümü, Solunabilir Toz Ölçümü, Garment Industry, Ambient Dust Measurement, Respirable Dust Measurement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye'de konfeksiyon sektörü istihdam ve pazar imkanları açısından önemli sektörler arasında yer alır. Bu tez çalışmasında İstanbul ilinde bulunan iki konfeksiyon işletmesi ve Giresun ilinde bulunan bir konfeksiyon işletmesinin toz ölçüm sonuçları karşılaştırma yapılmak amacıyla değerlendirilmiştir. İşletmelere ait toz ölçüm sonuçları İstanbul'da faaliyet gösteren işletmeler için bir İş Hijyeni, Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarı'ndan temin edilmiştir. Giresun ilindeki toz ölçüm sonuçları firmadan alınmıştır. Ölçüm numuneleri her üç firmada da aynı noktalardan alınmış olup 10 ortam toplam toz ölçümü, 9 solunabilir kişisel toz ölçümü şeklindedir. Toplamda 19 farklı noktadan numune alınmıştır. Kişisel toz ölçümleri MDHS 14/3“Solunabilir tozların gravimetrik analizi ve örneklemesi metodu”ile analizleri numunelerini alan laboratuvar tarafından yapılmıştır. Elde edilen veriler çalışan sayısına ve kullanılan kumaş cinsine göre karşılaştırılmıştır. Yasal mevzuattaki sınır değeri aşan bir bulguya rastlanmamıştır. Fakat bazı firmaların toz ölçüm sonuçları mevzuattaki değerlere biraz yakın değerler çıkmıştır. Sonuçlara dayanarak firmalara işyeri ortamı için iyileştirme önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Apparel sector in Turkey is among the most important sectors in terms of employment and market opportunities. In this thesis, the dust measurement results of two garment companies in Istanbul and one in Giresun were evaluated for comparison. Dust measurement results belonging to enterprises were obtained from an Occupational Hygiene, Measurement, Test and Analysis Laboratory for enterprises operating in Istanbul. Dust measurement results in Giresun province were obtained from the company. Measurement samples were taken from the same points in all three companies, and 10 medium total dust measurements, 9 respirable personal dust measurements. Samples were taken from 19 different locations in total. Personal dust measurements were made by the laboratory that took the samples with MDHS 14/3“Gravimetric analysis and sampling method of inhalable powders”. The data obtained were compared according to the number of employees and the type of fabric used. There was no finding in the legal legislation that exceeded the limit value. However, the dust measurement results of some companies are some close to the values in the legislation. Based on the results, companies have been presented with improvement recommendations for the workplace environment.