I. Dünya Savaşı'nda 3. Ordu'da salgın hastalıklar (Tifüs ve kolera örneği)
Epidemic diseases in the 3rd Army in World War I (Typhus and cholera example)
  1. Tez No: 662745
  2. Yazar: EDANUR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 3. Ordu, Salgın Hastalıklar, Tifüs, Kolera ve Aşı, The 3rd Army, Epidemics, Typhus, Cholera and Vaccine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'na özellikle de sağlık alanında yeterli bir hazırlık yapamadan katılmıştır. Bu olumsuz duruma iaşe yetersizliği, hijyen eksikliği ve olumsuz hava şartları da eklenince savaş şartlarının sebebiyet verdiği salgın hastalıklar, orduda da baş göstermiştir. Bilhassa tifüs salgını, orduda büyük tahribata neden olmuştur. Tifüse karşı alınan tedbirler başlangıçta bit ile mücadele şeklinde gelişmiştir. Bit salgınını önlemek için buğu sandıkları, buğu fıçıları üretilmiştir. Bu şekilde ordu içerisinde bitlenmenin önüne geçilmeye çalışılmış, ayrıca tifüs için de aşı üretilmiştir. Tifüsten sonra orduyu etkilen bir diğer hastalık ise koleradır. Kolera ise aşı ve tecrit yöntemi ile kontrol altında tutulmaya çalışılmıştır. 3. Ordu Komutanlığı bir yandan Kafkas Cephesi'ndeki muharebelere devam ederken diğer yandan da ortaya çıkan bu salgınlarla mücadele etmeye çalışmıştır. Başta yukarıda bahsedilen eksiklikler olmak üzere harp sahasının coğrafi özellikleri, mevsim şartları ve bu amaçla merkezden gönderilen sıhhi malzemelerin zamanında bölgeye ulaşamaması gibi aksaklıklar, zaman zaman bu mücadeleyi sekteye uğratmıştır. Sıhhi desteğin ulaşamaması, askerlerin kılık kıyafetlerinin iklime uygun olmaması ve hijyen sorunu orduda muharebelerden ziyade salgın hastalıkların sebep olduğu kayıpların artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'ndeki 3. Ordu'da ortaya çıkan salgın hastalıklar ile bilhassa da tifüs ve kolera salgınları, bunlarla mücadele hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State participated in World War I without adequate preparation, especially in the field of health. In addition to this negative situation, lack of food, lack of hygiene and adverse weather conditions, epidemic diseases caused by war conditions also started in the army. In particular, the typhus epidemic caused great damage to the army. Measures taken against typhus initially developed in the form of fighting lice. Mist chests and mist barrels have been produced to prevent lice epidemics. In this way, it was tried to prevent lice in the army and a vaccine was produced for typhus. Another disease that affeccts the army after typhus is cholera. Cholera, on the other hand, was tried to be kept under control by vaccination and isolation method. While continuing the battles in the Caucasian Front the 3rd Army Command tried to combat these epidemics on the other hand. In particular the above-mentioned deficiencies, the geographical features of the battlefield seasonal conditions and the inability of reaching the sanitary supplies sent from the center for this purpose to the region have interrupted this struggle from time to time. The lack of sanitary support the unsuitability of the soldiers clothes to the climate and the hygiene problem caused the casualties in the army to increase due to epidemic diseases rather than battles. In this study information about epidemic diseases especially typhus and cholera epidemics that emerged in the 3rd Army in the Caucasus Front during World War I and how to combat these diseases was given in detail.