Geri Dön

İslam düşüncesindeki halifelik anlayışına şarkiyatçıların yaklaşımı (Thomas Walker Arnold, Hamilton Alexander Roskeen Gibb ve William Muir)

The orientalists' approach to the understanding of the caliphate in Islamic thought (Thomas Walker Arnold, Hamilton Alexander Roskeen Gibb ve William Muir)

  1. Tez No: 662781
  2. Yazar: HİLAL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HATALMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 102

Özet

Oryantalizm, Doğu bilimi anlamında olan Batı kaynaklı kurumsal bir faaliyettir. Böylesine bir Doğu-Batı ayrımını kendilerini Batılı olarak konumlandıran kişiler yapmaktadır. Oryantalistlerin odaklandıkları en temel araştırma konuları tüm Doğu toplumları ve değerleri olmakla birlikte onlar, Müslümanları hedeflerine almışlar ve bu meyanda İslâm'ı araştırmışlardır. Ayrıca onların faaliyetleri ve araştırmaları sömürgecilik ve misyonerlik meselelerinden azade olmadığı gibi, İslâm tarihine dair olay ve olgulara sıklıkla yöneldikleri de bilinmektedir. Bu tezimizde halifeliğin mahiyet ve muhtevasını oryantalistlerin nasıl ele aldığı meselesi incelenmiştir. Thomas Walker Arnold'un The Caliphate adlı eserinin ilgili bölümü, Hamilton Alexander Roskeen Gibb'in Studies on the Civilization of Islam adlı kitabındaki“Some Considerations on the Sunni Theory of the Caliphate”adlı makalesi, William Muir'in ise The Caliphate: Its Rise, Decline and Fall adlı eserinin ilgili bölümü ele alınıp sonrasında mukayese edilerek bir takım değerlendirme ve tespitlerde bulunulmuştur. Bu oryantalistler halifelik kurumunu; halife seçimi ve saltanat meselesi üzerinden eleştirmişler, halifelerin kullandıkları unvanlara değinmişler ve sıklıkla Emevî-Abbasî halifeliklerini mukayese etmişlerdir. Onlar bunu yaparken İslâm tarihinin kaynaklarındaki bilgileri kendi ideolojilerine uygun olarak aktarmışlar ve böylelikle İslâm'a ve Müslümanlara zarar vereceğini düşündükleri öznel yorumlar yapmışlardır.

Özet (Çeviri)

Orientalism is a corporate activity that is in the sense of Eastern science and originates from the West. Such an East-West distinction is made by people who position themselves as Westerners. Although the main research topics that Orientalists focus on are all Eastern societies and values, they have taken Muslims to their goals and explored Islam in this licorice. In addition, their activities and research are not free from colonialism and missionary issues, but they are also known to often turn to events and facts about Islamic history. In this thesis, the question of how Orientalists treat the nature and content of the caliphate is examined. The relevant section of Thomas Walker Arnold's The Caliphate, Hamilton Alexander Roskeen Gibb's“Some Considerations on the Sunni Theory of the caliphate”in his book Studies on the Civilization of Islam, and William Muir's The Caliphate: its Rise, Decline and Fall were considered and then compared and made a number of evaluations and determinations. These Orientalists criticized the establishment of the caliphate over the issue of Caliph selection and Reign, referred to the titles used by caliphs, and often compared the Umayyad-Abbasid caliphates. In doing so, they conveyed information in the sources of Islamic history in accordance with their ideology and thus made subjective comments that they thought would harm Islam and Muslims.

Benzer Tezler

  1. İslam siyasi düşüncesinde iktidar ve İbn-i Haldun'un iktidar anlayışının asabiyet teorisine göre değerlendirilmesi

    Power in Islamic political thought and evaluation of Ibn Khaldun's understanding of power according to asabiyyah theory

    ZEYNEP YILDIRIM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Kamu YönetimiAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÇİĞDEM ERDEM

  2. Tasavvufta dört halife anlayışı ve Şeyh Abdülhay Celvetî'nin Menâkıb-ı Cihâr-ı Güzîn adlı eseri (İnceleme-metin)

    The approachbof the four calips in mysticism and the work of Seyh Abdulhay Celvetî named Menâkib-i Çehâr-i Guzîn (Reviewe-text)

    GÜLLÜ YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinGümüşhane Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SELAMİ ŞİMŞEK

  3. İbnü'l Mukaffa ve Maverdi'nin siyasal düşüncesinde meşruiyet

    Legitimacy in the political thought of Ibn al-Muqaffa and Mawardi

    ABDULLAH HUZEYFE İŞLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinHatay Mustafa Kemal Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİZAM ÖNEN

  4. İslam düşüncesinde siyasal ve sosyal alanda Mutezile ekolü ve Tanzimat Dönemine etkileri

    Mu'tazila school in the political and social fields in Islamic thought and its effects on Tanzimat Period

    VİLDAN ERTUĞRUL İNECİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    DinPamukkale Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FERHAT AĞIRMAN

  5. دور الفكر الاسلامي بتركيا في إحياء المشترك الإنساني 'مصطفى صبري نموذجا

    Türkiye'de İslam Düşüncesi Ve Ortak İnsanlığı Canlandırmadaki Rolü 'Model Olarak Mustafa Sabri'

    MUSA UZGUR