Antrenörlerin empatik eğilim ve bilişsel esneklik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the sports coaches empathic tendency and cognitive flexibility levels
  1. Tez No: 662805
  2. Yazar: FUNDA AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, Empati, Empatik Eğilim, Bilişsel Esneklik, Sports Coaches, Empathy, Empathic Tendency, Cognitive Flexibility Level
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı antrenörlerin empatik eğilim ve bilişsel esneklik düzeylerini belirlemektir. Bununla birlikte antrenörlerin empatik eğilim ve bilişsel esneklik düzeylerini eğitim durumuna, mesleki kıdemine, yaşına, antrenör kademesine, branşına, cinsiyetine, medeni durumuna ve spora başlama yaşına göre incelemektir. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmaya tesadüfi yöntemle seçilen Kayseri il merkezinde 2019-2020 yılı içerisinde aktif antrenörlük yapan 210 antrenör katılmıştır. Araştırmada“Empatik Eğilim Ölçeği”ve“Bilişsel Esneklik Envanteri”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler Lisanslı SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma istatistiklerinin sonucunda aritmetik ortalama, standart sapma ve anlamlılık verileri elde edilmiştir. Çalışma verilerinin analizinde pearson korelasyon katsayısı, tek yönlü varyans analizi ve t testi tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; antrenörlerin bilişsel esneklik ile empatik eğilimlerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiş, bilişsel esneklik ile empatik eğilimleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte antrenörlerin empatik eğilim düzeyleri yaşa göre anlamlı fark göstermekteyken; eğitim durumuna, mesleki kıdemine, antrenör kademesine, branşına, cinsiyetine, medeni durumuna ve spora başlama yaşına göre anlamlı fark bulunmamaktadır. Antrenörlerin bilişsel esneklik düzeyleri branşa ve mesleki kıdeme göre anlamlı fark göstermekteyken; eğitim durumuna, yaşına, antrenör kademesine, cinsiyete, medeni duruma ve spora başlama yaşlarına göre anlamlı fark belirlenmemiştir. Antrenörlerin bilişsel esnekliğin alt boyutlarından alternatif çözüm üretme beceri düzeyleri branşa göre anlamlı fark göstermekteyken eğitim durumuna, mesleki kıdeme, yaşa, antrenör kademesine, cinsiyete, medeni duruma ve spora başlama yaşına göre anlamlı fark belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the empathic tendency and cognitive flexibility levels of the sports coaches. This paper also aims to examine the empathic tendency and cognitive flexibility levels of the trainers with respect to their educational status, professional seniority, age, sports coaches rank, branch, gender, marital status and starting age of sports. In the study, randomly selected (n=210) sports coaches participated in the research carried out in the survey model who were active sports coaches in 2019-2020 in the city province of Kayseri. In the study,“Empathic Tendency Scale”and“Cognitive Flexibility Inventory”were used as data collection tools. The data obtained in the research were analyzed using the licensed SPSS program. As a result of the research statistics, arithmetic mean, standard deviation and significance data were obtained. The Pearson correlation coefficient, one-way (ANOVA) analysis of variance and t-test techniques were used in the analysis of the study data. According to the research results; the cognitive flexibility levels and the empathic tendencies of sports coaches were found to be at a high level status, and there was a significant positive correlation between cognitive flexibility levels and empathic tendencies status. However, while the empathic tendency levels of the sports coaches show a significant difference according to age; there is no significant difference according to education status, professional seniority, sports coaches rank, branch, gender, marital status and beginning age of the sports. While the cognitive flexibility levels of the sports coaches showed a significant difference according to the branch and professional seniority; there was no significant difference determined in terms of educational status, age, sports coaches level, gender, marital status and age of beginning the sports. The skill levels of the sports coaches to produce alternative solutions, one of the sub-dimensions of cognitive flexibility, showed a significant difference according to the branch, but no significant difference was determined in terms of education status, professional seniority, age, sports coaches rank, gender, marital status and beginning age of the sports.