Software developers' perception of project success
  1. Tez No: 662804
  2. Yazar: NİLÜFER ALAN ANAÇ
  3. Danışmanlar: DR. MURAT ONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yönetim Metodolojisi, Geleneksel Proje Yönetim Methodolojisi, Çevik Proje Yönetim Methodolojisi, Başarı, Kritik Proje Başarı Faktörleri, Project Management Methodology, Traditional Project Management Methodologies, Agile Project Management Methodologies, Success, Critical Success Factors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yazılım geliştirme projeleri kurumların stratejik hedeflerine ulaşabilmeleri, pazarda rekabet sağlamaları için önemli bir enstrümandır (Shenhar, Dvir, Levy, & Maltz, 2001). Geleneksel yaklaşımda proje başarısı öngörülen proje süresi, proje bütçesi ve kapsamı olarak tanımlanırken, proje başarısını etkileyen birçok farklı faktör vardır. Proje geliştirme takımları projenin başarılı olarak adlandırılmasını sadece geleneksel yaklaşıma bırakmamakta, projenin teknik yeteneklerinin gelişimlerine katkısını ve iş tatmini de önemsemektedir (Davis, 2018). Bu çalışma ile hedeflenen Türkiye'de bilişim teknolojileri alanındaki projelerde, proje geliştiricilerinin hangi kriterlere göre projeleri başarılı olarak tanımladığının tespit edilmesidir. Bununla birlikte, çalışmada proje esnasında kullanılan proje yönetim methodolojisinin etkisinin anlaşılması da hedeflenmiştir. Procaccino (2005) ve çalışma arkadaşlarının hazırladığı anket katılımcılara elektronik olarak dağıtılmıştır. Anket katılımcıları 5'li likert ölçeğine göre ifadelere ne derece katıldıklarını belirtmiştir. Araştırmaya Mart 2020 ve Nisan 2020 tarihleri arasında 211 kişi katılmıştır. Anket verilerinin analizi esnasında faktör analizi, farklılık analizi, Kruskal-Wallis test, korelasyon analizi, regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre katılımcılar kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayan projeleri daha başarılı olarak tanımlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Software development projects are significant instruments that are used to reach the strategic objectives of organizations (Shenhar, Dvir, Levy, & Maltz, 2001). Project success is described as completing a project within the planned time and budget, and also with a predetermined scope. On the other hand, in addition to the traditional definition, software development teams define projects as a contribution to technical development, a sense of accomplishment, peer relationship, as well as job satisfaction (Davis, 2018). This thesis aimed to investigate the definition of the success of software projects by project developers in the information technology (IT) sector in Turkey. Moreover, it was aimed to understand impact of project management methodology on this definition. Data was collected through an online survey. 211 respondents replied to the survey, between March and April 2020. In this study, the survey instrument of Procaccino et al. (2005) was used. In collecting the responses, a 5-point Likert-type scale was used to specify the degree of agreement with each written statement. During the analysis of survey results, factor analysis, difference analysis, The Kruskal-Wallis test, correlation analysis, regression analysis were used. The results of the analysis revealed that software developers in the sample group, perceived projects more successfull when there is a chance to increase current or future level of professional responsibility, delivering quality artifact and, while working on a project having a pleasant experience (Procaccino et al., 2005).