27 Mayıs Askeri Müdahalesi ve Milli Birlik Komitesi'nin yasama faaliyetleri
27 May Military Intervention and legislative activities of the Nati-onal Unity Committee
  1. Tez No: 662809
  2. Yazar: MEHMET FIRAT AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Birlik komitesi, 27 Mayıs Askeri Darbesi, Yasama Faaliyetleri, Demokrat Parti, National Unity Committee, 27 May Military Coup, Legislative Activities, Democrat Party
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
27 Mayıs 1960'ta yönetime el koyan askerler kendilerine Milli Birlik Komitesi (MBK) adını vermişlerdir. MBK 6 Ocak 1961 tarihine kadar ülkeyi tek başına yönetirken, 6 Ocak 1961 tarihinden itibaren üstlendikleri yürütme görevinin yanı sıra oluşturdukları çift başlı Kurucu Meclis yapısı içerisinde Temsilciler Meclisi ile birlikte 25 Ekim 1961 tarihine kadar yasama faaliyetlerinde bulunmuşlardır. 25 Ekim tarihinden sonra yeni açılan çift başlı TBMM'nin“Cumhuriyet senatosu”kanadını oluşturmuşlardır. MBK üyeleri kendi içinde aynı düşüncede olmayan kişilerden oluşmaktaydı. Bu durum fikirsel olarak çatışmalarına neden olmuştur. Ordunun yönetimi hemen sivillere terk etmemesi gerektiğini savunan 14'ler olarak da tarihe geçen grup 13 Kasım 1960'ta Milli birlik Komitesinden tasfiye edilmesine neden oluştur. MBK'nın bu tasfiye kararı ordu içeresinde rahatsızlığa neden olmuştur. Tepki olarak ordu içerisinde Silahlı Kuvvetler Birliği diye adlandırılan yeni bir oluşum ortaya çıkarmıştır. Bu durum Ordu içerisinde örgütlenen Silahlı Kuvvetler Birliği olarak adlandırılan grup ile MBK üyelerinin karşı karşıya gelmesine neden olacaktır. Bu sancılı süreç MBK başta bulunduğu süre içeresinde varlığını korumaya devam etmiştir. Milli Birlik Komitesinin görevi; başa geldikleri ilk günden beri yeni bir anayasa yapmak ve Cumhuriyet yapısına uygun düşecek şekilde yeni bir seçim kanunu oluşturma düşüncesinde olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The soldiers, who seized power on May 27, 1960, named themselves the National Unity Committee (MBK). While MBK ruled the country alone until January 6, 1961, in addition to the executive duty they assumed since January 6, 1961, they carried out legislative activities together with the House of Representatives within the double-headed Constituent Assembly structure they formed until October 25, 1961. After 25 October, they took part in the newly opened double-headed TBMM as a lifelong senator in the Senate of the Republic. The members of the MBK consisted of people who did not agree. This situation caused intellectual conflicts. The group, which went down in history as the 14s, who advocated that the army should not leave the administration to civilians immediately, caused its dissolution from the National Unity Committee on 13 November 1960. This liquidation decision of the MBK caused discomfort within the army. As a reaction, a new formation within the army called the Armed Forces Union emerged. This situation will cause the group called the Armed Forces Union, organized within the army, and the members of the MBK to come face to face. This painful process continued to exist during MBK's time. The task of the National Unity Committee; Since the first day they came to power, they have been thinking of drafting a new constitution and creating a new electoral law in line with the structure of the Republic.