Türk resim sanatında oryantalizmin etkileri
The effects of orientalism in Turkish painting art
- Tez No: 662839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KARAÇALI, DOÇ. DR. NEDRET YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Resim, Oryantalizm, Edward Said, Batı Sanatı, Doğu Sanatı, Picture, Orientalism, Edward Said, Western Art, Eastern Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma; genel olarak Türk Resim Sanatında Oryantalizmin etkilerini gözlemleyip, Batı kültürüyle Doğu'ya yönelen oryantalist bakış açısının, özelikle 18. ve 19. yüzyıllara yayılan süreçte ortaya koyduğu 'Oryantalist Resmin' ne türden gelişmeler gösterdiğini, devletler arasında varlık bulan kültürel ilişkilerin odağında Türk kültürünü merkeze alarak gelişen Türk Resim Sanatında Oryantalist etkileri araştırmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü Oryantalizm kavramının nasıl oluştuğuna yönelip, ardından Oryantalizmin Batı kökenli tarihsel gelişimi ve bu tarihsel sürecin Oryantalist resim sanatında ne türden etkiler ürettiği hakkında saptamalar ortaya koymayı amaçlamıştır. İkinci bölümde Oryantalist etkilerin dönemin sanatçılarını nasıl etkilediği ve resim sanatına vurgu yapan genel etkilerin neler olduğu ile sanatçıların hangi konular odağında resimler yaptığı araştırılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; 'Türk Resim Sanatı'nda Oryantalist etkilerin hangi aşamalardan geçtiği ve Türk Resminin Batı kökenli Oryantalizm yönüne odaklanarak, günümüze en yakın Oryantalist Türk Resminin izleri sürülmüştür. Ayrıca, Günümüz Türk Resminde oryantalist etkilerin hangi süreçlerin devamı niteliğinde bir etkide varlık bulduğunu ortaya koymaya ve bu süreç bağlamında detaylı bir kronoloji oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study; observing the effects of Orientalism on the Turkish Art Of Painting in general and the Orientalist Perspective directed towards the East with Western culture, especially in the period spanning the 18th and 19th centuries, what kind of developments has shown in the“Orientalist Painting”, researches the Orientalist effects in Turkish Painting Art, which develops by focusing on Turkish culture in the focus of cultural relations and historical events between states. The first part of the study focused on how the concept of Orientalism was formed, and then aimed to identify the historical development of Orientalism of Western origin and what effects this historical process had on The Art of Orientalist painting. In the second part, how Orientalist influences influenced the artists of the period and what were the general influences that emphasized the art of painting, as well as what subjects artists made paintings in their focus were investigated. In the third and final section; 'what stages Orientalist influences went through in the Turkish Art of painting and focusing on the direction of Orientalism of Western origin of Turkish painting, traces of Orientalist Turkish painting closest to the present day were traced. In addition, an attempt was made to reveal which processes Orientalist influences exist in modern Turkish painting and to establish a detailed chronology in the context of this process.