Sosyal bilgiler öğretiminde zaman ve kronolojiyi algılama becerisi üzerinde tarihsel empati tekniği ile yapılan etkinliklerin değerlendirilmesi
The effects of activities with historical empathy technique on perceiving time and chronology in social studies lesson on academic success
- Tez No: 662838
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Zaman ve Kronoloji, Empati, Tarihi Empati
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sosyal bilgiler dersinde tarih konularının öğretimi geniş yer tutmaktadır. İlköğretim ikinci kademede bulunan öğrencilerin zaman ve kronolojiyi algılama becerileri bu konuların anlaşılmasında bir ön koşul olmaktadır. Zaman ve kronolojiyi algılama becerisinin gelişmesi için derslerde yapılan etkinlikler önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırmada tarihi empati tekniği ile yapılan etkinliklerin zaman ve kronolojiyi algılama becerisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma Malatya ili merkez Battalgazi ilçesi Orduzu Elif Şireli Ortaokulu ve Cevat Çobanlı Ortaokulu öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmış, araştırmanın nicel boyutu ön test-son test kontrol gruplu deneysel desene göre düzenlenmiştir. Akademik başarı testi sonuçları SPSS 25 veri analiz programı ile çözümlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen sonuçlar ise içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda, deney grubu ve kontrol grubuna uygulanan son test çalışmasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Araştırmanın nitel boyutunda etkinlikler sonucunda deney grubuna uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu sonuçları değerlendirildiğinde, öğrencilerin tarihi empati etkinlikleri beğendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Teaching history subjects takes a large place in the Social studıes lesson. The ability of students at level of upper primary education to perceive time and chronology is a prerequisite for understanding these issues. The activities in the lessons have an important place in order to develop the ability to perceive time and chronology. In this research, the effects of activities performed with the historical empathy technique on the ability to perceive time and chronology were observed. The research was conducted with the students of Orduzu Elif Şireli Secondary School and Cevat Çobanlı Secondary School in Battalgazi district of Malatya province. The mixed research method was used in this study, and the quantitative dimension of the research was arranged according to the experimental design with pre-test and post-test control group. Academic achievement test results were analyzed with SPSS 25 data analysis program. The results obtained from the semi-structured interview form were evaluated by content analysis. In the quantitative dimension of the research, statistically meaningful differences in favor of the experimental group were found in the post-test study applied to the experimental group and the control group. In the qualitative dimension of the research, when the semi-structured interview form results applied to the experimental group as a result of the activities are evaluated, it is seen that the students liked the historical empathy activities. Key Words : Social Science, Time And Chronology ,Empathy, Historical Empathy