Doğu Türkistan'ın istiklâl davasında bir mücahit: Barat Hacı
A mujahid in the independence case of Eastern Turkistan: Barat Hacı
  1. Tez No: 662973
  2. Yazar: RUMEYSA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan, Uygur Türkleri, istiklal, Barat Hacı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Doğu Türkistan'ın konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip olması, Çin hükümetinin belli dönemlerde bölgeyi istila girişimlerinde bulunmasına sebep olmuştur. Uygur Türkleri de Çin'in işgal faaliyetlerine karşı tarihleri boyunca istiklâl mücadelesi vermiştir. Türkistan coğrafyası içinde geniş bir yere sahip olan Doğu Türkistan, 1950 yılından itibaren Çin'in isimlendirmesiyle“Xinjiang”otonom bölge statüsüne indirgenerek geçmişiyle bağları koparılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu süreçte ülkenin istiklali için mücadele eden birçok şahsiyet gelmiştir. İçlerinde bulunan bayrak şahsiyetlerden biri de Barat Hacı'dır. 1910 yılında doğan Barat Hacı, yaşadığı dönem itibariyle hem milliyetçi hem de komünist Çin hükümetlerinin işgal siyasetlerine tanık olmuştur. Barat Hacı 93 yıllık hayatı boyunca Doğu Türkistan'ın istiklâlini kazanması için mücadele etmiştir.
Özet (Çeviri)
The strategic importance of Eastern Turkistan's terms of its location caused the Chinese goverment to invade the region at certain times. Uyghur Turks have also fought for independence throughout their history against China's occupation activities. Eastern Turkistan, which has a large place in the geography of Turkistan, as China called it as“Xinjiang”in 1950 being reduced to the status of autonomous region has been tried to break its ties with its past. During this whole process many personalities who struggled for the independence of the country came. One of the major figure among them is Barat Hacı. Born in 1910 Barat Hacı witnessed the occupation policy of both nationalist and communist Chinese governments during his lifetime. Barat Hacı has stuggled for the independence of Eastern Turkkstan throughout 93 years of his life. Keywors: Eastern Turkistan, Uyghur Turks, Independence, Barat Hacı