Bir kamu üniversitesinde öğrenim gören lisansüstü öğrencilerin immün sistemi güçlendirmek amacıyla kullanılan bitkisel ürünler hakkındaki bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the level of knowledge about herbal products used to strengthen the immune system of postgraduate students at a public university
  1. Tez No: 663025
  2. Yazar: ELİF CEREN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eczacılık ve Farmakoloji, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Pharmacy and Pharmacology, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışıklık sistemi, bitkisel, fitoterapi, immünostimulanlar, lisansüstü, Graduate, herbal, immune system, immunostimulant, phytotherapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Covid-19 virüsünün tüm dünyayı etkisi altına aldığı 2020 senesinde yapılan bu çalışmada, virüse karşı immün sistemin güçlü tutulmasının önemi sebebiyle; Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile diğer enstitülerdeki lisansüstü öğrencilerin immün sistemi güçlendirmek amaçlı kullanılan bitkisel ürünler hakkındaki bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesindeki enstitülerden sağlık alanında eğitim gören 100 lisansüstü öğrenci ile sağlık dışı alanda eğitim gören 100 lisansüstü öğrenci dahil edilmiştir.Her katılımcıdan demografik özellikleri, bitkisel ürünler hakkındaki düşünceleri ve bilgi düzeylerini kapsayan bir anketi doldurması istenmiştir. Bulgular: Katılımcıların %67'si kadın, % 33'ü ise erkek; %59'u 20-30 yaş, %27'si 31-40 yaş aralığında; %55'i bekar, %45'i evli; %87'si çalışmaktadır. Katılımcıların %68'i yüksek lisans, %32'si doktora öğrencisidir. Alkol kullanma yönünden aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0,016). Bitkisel ürünlerle ilgili bilgileri aile, komşu veya yakın çevresinden alanlar (p=0,041) ile aktar ya da baharatçılardan alanlar yönünden (p=0,030);bitkisel ürünleri aktarlardaki açık ürünlerden temin edenler (p=0,027) ile internetten temin edenler yönünden (p=0,0061); bitkisel ürünlere ilaçların yan etkilerinden dolayı yönelenler (p=0,047) ile kullanıcı deneyimleri nedeni (p=0,013) ile yönelenler açısından; immün sistemi güçlendirmek amaçlı kullanılan bitkisel ürünlerden ökseotu (p=0,041) ve karamürveri (p=0,041) bilenler yönünden; aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Düzenli fiziksel aktivite (p=0,079), sigara kullanma (p=0,381), immün sistemi güçlendirmek amaçlı kullanılan diğer bitkisel ürünlerin bilinmesi (sırasıyla p=0,766, p=0,099, p=1,029, p=0,783, p=0,766, p=0,321, p=1,112, p=0,098, p=0,961, p=0,483, p=1,301, p=0,656, p=0,211, p=0,555) ve kullanılması (sırasıyla p=0,880, p=1,901, p=0,756, p=0,111, p=0,981, p=0,812, p=0,099, p=0,331) konularında arada anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilen bulgular, sağlık alanında eğitim gören lisansüstü öğrencilerin diğer alanlarda eğitim gören lisansüstü öğrencilere görebitkisel ürünler ve immün sistem güçlendirici bitkisel ürünler hakkındaki bilgi düzeylerinin çok yüksek olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study, conducted in 2020, when the Covid-19 virus affected the whole world, due to the importance of keeping the immune system strong against the virus; It was aimed to examine whether there is a significant difference between the knowledge levels of graduate students in the Institute of Health Sciences and other institutes about herbal products used to strengthen the immune system. Materials and Methods: 100 graduate students studying in the field of health from the institutes of Eskişehir Anadolu University and 100 graduate students studying in the field of non-health were included in the study. Each participant was asked to fill in a questionnaire covering their demographic characteristics, opinions about herbal products and their level of knowledge. Results: 67% of the participants are women and 33% are men; 59% of them are between 20-30 years old, 27% are between 31-40 years old; 55% are single, 45% are married; 87% is working. 68% of the participants are graduate students and 32% are doctoral students. The difference in terms of alcohol consumption was found to be statistically significant (p=0,016). Transfer information about herbal products from family, neighbor or close environment (p=0,041) and from spice sellers (p=0,030); in terms of those who obtained herbal products from open products in herbalists (p=0,027) and those who obtained them from the internet (p=0,0061); In terms of those who prefer herbal products due to the side effects of drugs (p=0,047) and those who prefer to use herbal products due to user experiences (p=0,013); for those who know mistletoe (p=0,041) and caraway (p=0.041), which are herbal products used to strengthen the immune system; the difference was statistically significant. There was no significant difference between the subjects of regular physical activity (p=0,079),smoking (p=0,381), knowledge other herbal products used to strengthen the immune system (respectively p=0,766, p=0,099, p=1,029, p=0,783, p=0,766, p=0,321, p=1,112, p=0,098, p=0,961, p=0,483, p=1,301, p=0,656, p=0,211, p=0,555) and using other herbal products used to strengthen the immune system (respectively p=0,880, p=1,901, p=0,756), of p=0,111, p=0,981, p=0,812, p=0,099, p=0,331). Conclusion: The findings of the studys how that the level of knowledge about herbal products and herbal products that strengthen the immune system is not much higher than the graduate students studying in the field of health.