Focalization in verbal and graphic narratives: Jane Austen's Pride and Prejudice and its graphic novel adaptation
Yazılı ve görsel anlatılarda odaklanma: Jane Austen'in Aşk ve Gurur romanı ve romanın grafik roman uyarlaması
- Tez No: 663160
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZTABAK AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Grafik Roman, Anlatım, Odaklanma, Gérard Genette, Kai Mikkonen, Aşk ve Gurur, Graphic Novel, Narration, Focalization, Gérard Genette, Kai Mikkonen, Pride and Prejudice
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin amacı yazılı ve görsel anlatılarda anlatım ve odaklanma arasındaki farkları incelemektir. Yazılı ve görsel anlatılarda anlatım ve odaklanma arasındaki benzerlik ve farklılıklarının açıklanması için Jane Austen'in Aşk ve Gurur (1813) romanı ve bu romanın Marvel Illustrated (2009) tarafından uyarlanan grafik roman versiyonunun incelenmesi amaçlanmaktadır. Aşk ve Gurur romanı Gérard Genette'in anlatım ve odaklanma terimlerine göre incelenecektir. Bu romanın grafik roman versiyonu ise Kai Mikkonen'in Genette'in anlatıbilimine olan katkılarını temel aldığı tartışmasına ilişkin olarak incelenecektir. Bu tezin temel amacına ek olarak, anlatım ve odaklanma tekniklerinin kullanımının Austen'in romanının ana temasının iletilmesine nasıl bir katkı sunduğu sorusu hem roman hem de grafik roman uyarlamasına odaklanarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the distinction between narration and focalization in both verbal narratives and graphic narratives. The differences and similarities between verbal and graphic narratives in terms of narration and focalization will be explained via a comparative analysis of Pride and Prejudice (1813) by Jane Austen and its graphic novel adaptation by Marvel Illustrated (2009). The verbal narrative of Pride and Prejudice will be analyzed in the light of Gérard Genette's conceptualization of narration and focalization in Narrative Discourse while the graphic novel adaptation will be examined from within the theoretical framework drawn by Kai Mikkonen in The Narratology of Comic Art. Furthermore, this thesis aims to explore the question of how the use of narration and focalization contributes to the conveyance of the main theme in both Pride and Prejudice and its graphic novel adaptation.