Sinan Çelik'in hayatı ve dilsiz kaval çalgısına katkıları
Si̇nan Çeli̇k's life and his contributions of kaval instrument
- Tez No: 663204
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sinan Çelik, Dilsiz Kaval, Halk Çalgıları, Sinan Çelik, Dilsiz Kaval, Folk İnstruments
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kültürel dokunun en önemli yapı taşlarından biri olan geleneksel müzikler, aynı zamanda toplumsal yaşantımızın da bir yansıması olarak kabul edilebilir. Her ne kadar insan sesi bu manada vazgeçilmez bir unsur olsa da halk çalgılarımızın da geleneksel müziklerimizin oluşumu ve gelişiminde oldukça önemli bir yeri vardır. Dilsiz kaval çalgısı, birçok özelliği ile halk müziğimizin en nadide ve önemli çalgılarının başında gelmektedir. Dilsiz kaval çalgısının organolojik, icrasal ve tanıtımı noktasında çok kıymetli katkıları olan Sinan Çelik'in yaşamı ve halk müziğimize katkılarının da bu anlamda incelenmesi oldukça elzem bir durum haline gelmiştir. Sinan Çelik, adeta ilkel denilebilecek bir konumda bulunan dilsiz kaval çalgısına hayat verecek dokunuşlar yaparak, çalgının günümüz popüler çalgı topluluklarının vazgeçilmez bir çalgısı haline gelmesine önemli katkılar sağlamıştır. Araştırma betimsel bir nitelikte olup, durum tespiti yapmaya yöneliktir. Araştırma Sinan Çelik'in yaşamı ve dilsiz kaval çalgısına katkılarının tespiti ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma sürecinde konuya yönelik literatür taraması yapılmış, konu alanındaki uzmanlar ile kişisel görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen bulgular ışığında çeşitli yorumlar yapılarak sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise, bu sonuçlardan yola çıkarak çeşitli çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma sonuçlarından bazıları sıralanacak olursa, Sinan Çelik'in dilsiz kaval çalgısının organolojik gelişimine önemli katkılar sağladığı, dilsiz kaval çalgısının yurt içi ve yurt dışında tanıtımına öncülük ettiği, çalgının icra tekniklerine ve pedagojik yönüne önemli eklemeler ve katkılar yaptığı, çalgının imalatında önemli bir ustalık seviyesine ulaştığı, aynı zamanda çok kıymetli bir virtüöz olarak bu çalgıyı icra ettiği ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Traditional music,one of the most important element of culturel texture ,also can be accepted as a reflection of our social life. Although ,human voice is an indispensible element in this sense , it has a quite place in folk instruments,constitution of our traditional music and development. Kaval in this sense is the most important instrument which is rare in our traditional music.The life of Sinan Çelik, who makes invaluable contributions to the organological performance and at the point of introduction of the kaval, and its contributions to our folk music, has also become very essential. Sinan Çelik almost made the touches to give life to the kaval instrument, which is in a position that can be called primitive, and made a contribution to the instrument an indispensable instrument of today's popular instrument groups. The study has a depictive nature, it is also intended to determine the situation. This Study is limited with the life of Sinan Çetin and the evidence of his contribution into work on instrument, kaval. During the study phase, there has been a literature scan aimed at this subject, one meeting with the consultant into the field and in the light of findings. There has been some comments trying to reach at a conclusions. Afterwards, the results which based on obtained various solution offers has been presented. If Some of the study conclusions are to be listed, Sinan Çelik's important contributions to the organological development of the instrument- kaval, leading the publicity of the instrument both domestically and globally, important add-ones and contributions on instrument's performing techniques and its pedagogic extent, reaching a mastery level at instrument's manufacturing, also playing of the instrument as a precious virtuoso are some of the first things that come to our mind.