Polislerde stresle başa çıkmada maneviyatın rolü
The role of spirituality in coping with stress in police
- Tez No: 663211
 - Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Polis, Stres, Maneviyat, Police, Stress, Spirituality
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; polislerde stres ve maneviyat arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında öncelikle konunun kavramsal incelemesi yapılarak teorik alt yapısı oluşturulmuş, ardından tecrübî araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizi yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 18-34+ yaş aralığındaki, 61 (% 21,3) kadın ve 226 (%78,7) erkek olmak üzere toplam 287 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Stres Ölçeği”ve“Maneviyat Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada polislerde maneviyat ve stres arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yani polislerde maneviyat puanları arttıkça stres puanlarının azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is; The relationship between stress and spirituality in cops is thinner. Research evaluation is primarily a conceptual examination of the subject and a theoretical infrastructure was created. It is determined according to the research model. The sample of the study consists of a total of 287 participants, aged between 18-34 +, 61 (21.3%) women and 226 (78.7%) men. The research includes“Personal Information Form”,“Perceived Stress Scale”and“Spirituality Scale”. In the study between spirituality and stress in the police. In other words, as the spirituality scores increase, the stress scores decrease.