Kliniğimizde farklı tekniklerle yapılan ayak bileği artrodezlerinin karşılaştırılması ve sonuçlarımız
Comparison of ankle arthrodesis performed using different techniques in OUR clinic and our results
  1. Tez No: 663246
  2. Yazar: GÜRKAN İDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSİ TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: AOFAS Skorlaması, GAS Skorlaması, PALEY Skorlaması, AOFAS Scoring, GAS Scoring, PALEY Scoring
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Atatürk Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ocak 2011 ile Ocak 2020 tarihleri arasında, 22 tanesi primer dejeneratif artroz, 11 tanesi ise posttravmatik artroz tanısı konulan toplamda 33 hastaya tibiotalar artrodez yapıldı. Yapılan artrodezlerin; 24 tanesinde çeşitli sayılarda kısmi yivli, kansellöz, 6.5 mm ve 7.3 mm lik kanüllü vida, beş tanesinde retrograd intramedüller çivi ve kalan dört tanesinde ise ilizarov eksternal sirküler fiksatör kullanıldı. Hastaların 11 tanesinde iliak greft kullanılırken, dört tanesinde ise tibia distal grefti kullanıldı. 18 hastada ise herhangi bir greft kullanılmadı. Çalışmaya dahil olan 33 kişilik grubun 18 tanesi erkek (%54.5), 15 tanesi kadındı (%45.5). Hastaların şimdiki yaşları 35-75 arası olup ortalama yaş 59.21 olarak bulunmuştur. Olguların takip süresi 18 ay ile 30 ay arasında olup ortalama takip süresi 21.64 aydır. Bu hastaların ameliyat öncesi, ameliyat esnası, ameliyat sonrası ve poliklinik kontrollerinden elde edilen klinik ve radyolojik kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızın amacı; primer dejeneratif artritli hastaları posttravmatik artritli hastalarla; kanüllü vida, retrograd intramedüller çivi ve ilizarov eksternal sirküler fiksatör uygulanan hastaları kendi aralarında ve greft kullanılan hastalarla greft kullanılmayan hastaları; kaynama süresi, koronal tibiotalar açı, AOFAS, GAS ve PALEY skorları bakımından istatistiksel olarak karşılaştırmaktır. Grubumuzdaki 33 hastanın 32 tanesinde (% 96.96) radyolojik olarak tibiotalar füzyon elde edilirken sadece bir hastada (% 3.03) solid füzyon elde edilemedi. Çalışmamızın ortalama kaynama süresi; 15.5 haftadır. Postop ortalama koronal tibiotalar açı; 6.45 derece valgus çıkmıştır. Ortalama AOFAS skoru 32.09 dan 73.48 e yükselmiştir. Ortalama GAS skoru 8.64 ten 3.67 ye düşmüştür. Ortalama PALEY skoru ise 71.52 çıkmıştır. Postoperatif komplikasyon bakımından ise bir hastada yara yeri iyileşmesinde gecikme, bir hastada yara yeri akıntısı ve bir hastada pin dibi enfeksiyonu gelişmiştir. Bu minör postoperatif komplikasyonlar düzenli pansuman, yara bakımı ve uygun antibiyotiklerle kısa sürede giderilmiştir. Çalışmamızda primer dejeneratif artritli hastaların sonuçları; kaynama süresi, AOFAS, GAS ve PALEY skorları bakımından istatistiksel olarak postravmatik artritli hastalara göre daha iyi çıkarken; vida grubu, retrograd intamedüller çivi ve ilizarov eksternal sirküler fiksatör yapılan hastalar arasında; takip süresi, kaynama süresi, koronal tibiotalar açı, AOFAS, GAS ve PALEY skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çalışmamızda iliak ve tibial greft kullanmakla greft kullanmamak arasında; takip süresi, kaynama süresi, koronal tibiotalar açı, AOFAS, GAS ve PALEY skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Tibiotalar arthrodesis was performed on a total of 33 patients, of whom 22 were diagnosed with primary degenerative arthrosis and 11 were diagnosed with posttraumatic arthrosis, between January 2011 and January 2020 in the Orthopedics and Traumatology Clinic of Atatürk University. Regarding arthrodeses, various numbers of partially threaded 6.5 mm and 7.3 mm cannulated cancellous screw were used in 24 patients, retrograde intramedullary nails were used in five, and ilizarov external circular fixators were used in the remaining four patients. While iliac graft was used in 11 patients, distal tibia graft was used in four patients. No graft was used in 18 patients. Of the 33 people included in the study, 18 were male (54.5%) and 15 were female (45.5%). The current age of the patients was between 35-75 and the average age was found to be 59.21. The follow-up period of the cases changes between 18 months and 30 months, and the average follow-up period is 21.64 months. The clinical and radiological records of these patients obtained from preoperative, intraoperative, postoperative and outpatient clinic controls were evaluated retrospectively. The purpose of our study was to make a statistical comparison in terms of union time, coronal tibiotalar angle, AOFAS, GAS and PALEY scores in the following groups; a comparison between primary degenerative arthritis patients and posttraumatic arthritis patients; a comparison among the patients applied cannulated screws, retrograde intramedullary nails and ilizarov external circular fixators; and a comparison between patients with grafts and patients without grafts. While tibiotalar fusion was obtained radiologically in 32 (96.96%) of 33 patients in our group, solid fusion was not obtained in only one patient (3.03%). Average union time is 15.5 weeks. The mean postop coronal tibiotalar angle was 6.45 degrees valgus. The average AOFAS score increased from 32.09 to 73.48. The average GAS score decreased from 8.64 to 3.67, while the average PALEY score was found 71.52. In terms of postoperative complications, one patient developed delay in wound healing, one patient developed wound discharge, and one patient developed pin site infection. These minor postoperative complications were resolved in a short time with regular dressing, wound care and appropriate antibiotics. In our study, the results of patients with primary degenerative arthritis were statistically better than patients with posttraumatic arthritis in terms of union time, AOFAS, GAS and PALEY scores; however, no statistically significant difference was found among the patients applied screws, retrograde intramedullary nail and ilizarov external circular fixator in terms of follow-up time, union time, coronal tibiotalar angle, AOFAS, GAS and PALEY scores. In terms of follow-up time, union time, coronal tibiotalar angle, AOFAS, GAS and PALEY scores, no statistically significant difference was found between using iliac and tibial grafts and not using grafts.