Hidroponik sistemlerde üretilen tritikale (Triticosecale wittmack) ve tritikale+fiğ (Vicia sativa L.) karışımı yeşil hasılların besleme değerinin inorganik gübre ile arttırılması
Increasing the nutrition value of the triticale (Triticosecale wittmack) and the mixture of triticale + vetch (Vicia sativa L.) green crops produced in hydroponic systems with inorganic fertilizer
- Tez No: 663251
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL GÜZEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ HIDIR GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tritikale, fiğ, hidroponik sistem, hasıl, Triticale, vetch, hydroponic system, yield
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada tritikale ve tritikaleye ek olarak farklı oranlarda proteince zengin fiğ tohumlarının eklenmesi ve inorganik gübreleme işleminin yeşil hasılların besleme değerleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, tohum materyalleri ve karışım oranları %100 Tritikale (T100), %90 Tritikale + %10 Fiğ (TF10), %80 Tritikale + %20 Fiğ (TF20) ve %70 Tritikale + %30 Fiğ (TF30) olacak şekilde dört farklı grup hazırlanmıştır. Her grup kendi içerisinde gübreli ve gübresiz olmak üzere ikiye ayrılmış ve gruplarda 4 farklı alt grup yer almıştır. Elde edilen hasılların besin madde içerikleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan gruplar arasında tohum oranına göre en yüksek yaş ağırlık verimi inorganik gübre içeren T100 grubundan ve en düşük verim ise gübre içermeyen TF20 grubundan elde edilmiştir. Genel olarak sıvı gübre kullanılan tüm gruplarda yaş ağırlık artışı gözlenmiştir. En yüksek KM içeriği inorganik gübre içeren T100 grubundan elde edilmiştir. HP içeriği en yüksek inorganik gübre içeren TF30 grubundan ve en düşük değer ise inorganik gübreli T100 grubundan elde edilmiştir. Gübreli ve gübresiz olarak her iki grup incelendiğinde; tritikaleye ek proteince zengin fiğ tohumlarının karıştırılması ile HP oranının arttığı gözlenmiştir. Tohumların HP içeriğine göre yeşil hasıllarda bu içerik %14- 33,1 oranında artmıştır. Hasılların HY içerikleri %1,62 ile %2,96 arasında değişiklik göstermiş ve inorganik gübreleme işlemi ile artmıştır. En yüksek ADF içeriği gübresiz TF30 grubundan ve en düşük içerik ise gübreli T100 grubundan elde edilmiştir. NDF içerikleri %22,96- 26,78 arasında değişiklik göstererek tohumlara göre incelendiğinde %58,9- 90,2 oranında artış gözlenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda inorganik gübre ile yetiştirilen yeşil hasılların sadece sulama suyu ile yetiştirilenlere göre daha yüksek yaş ağırlık ve HY içeriğine sahip olduğu gözlenmiştir. İnkübasyon süreci içerisinde besin çözeltisi kullanılmasının üretim maliyetini arttırdığı ve ek bir avantajının olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte tritikale tohumlarına ek %30'a kadar fiğ tohumlarının karıştırılması ile yeşil hasıllarda HP oranının arttırılabileceği ve hayvan besleme açısından daha yararlı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate the effect of adding different amounts of protein-rich vetch seeds to triticale seeds under hydroponic system production and the effect of inorganic fertilization on green yield. For this purpose, seed materials and mixing ratios were prepared in four different groups as 100% Triticale (T100), 90% Triticale + 10% Vetch (TF10), 80% Triticale + 20% Vetch (TF20) and 70% Triticale + 30% Vetch (TF30). Each group was divided into two subgroups as fertilized and unfertilized. The nutrient contents were examined in sprouted materials. According to the seed ratio among the groups used in the study, the highest wet weight yield was obtained from the T100 group containing inorganic fertilizers and the lowest yield from the TF20 group without fertilizers. Wet weight gain was observed mostly in all groups using liquid fertilizers. The highest dry matter content was obtained from the T100 group containing inorganic fertilizers. The highest HP content was obtained from the TF30 group containing inorganic fertilizers and the lowest value from the T100 group with inorganic fertilizers. When both groups were examined with and without fertilizers, it was observed that the HP ratio increased with the addition of protein-rich vetch seeds to triticale. According to the HP content of the seeds, this content increased by 14-33,1% in green yields. The HY contents of the crops varied between 1,62% and 2,96% and increased with the inorganic fertilization process. The highest ADF content was obtained from the TF30 group without fertilizers and the lowest content from the fertilized T100 group. NDF contents varied between 22,96 and 26,78%, and when analyzed according to seeds, an increase of 58,9% -90,2% was observed. As a result of the analysis, it was observed that green crops grown with inorganic fertilizers have higher wet weight and HY content than those grown with only irrigation water. It was concluded that the use of nutrient solution during the incubation process increases the production cost and does not have an additional advantage. However, we can say that by mixing vetch seeds up to 30% in addition to triticale seeds, the HP ratio in green yields can be increased and it will be more beneficial in terms of animal nutrition.