Cemal-i Halvetî ve Risâle-i Sûfiyye adlı eseri
Cemal Halveti and his book named Risale-i Sufiyye
  1. Tez No: 663395
  2. Yazar: NİYAZİ ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Cemâl-i Halvetî, Halvetîlik, Risâle-i Sûfiyye, Sufism, Cemâl-i Halvetî, Halvetîlik, Risâle-i Sûfiyye
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, Halvetilik ve Cemal-i Halveti bağlamında Halvetiliğin Cemali koluna ilişkin bilgilerden hareketle Cemal Halveti'nin 21 varaktan oluşan ve Ali bin İlyas bin Seydi bin el-Hâc Fakîhu'l-Aydınî el-Halvetî tarafından istinsah edilen Risâle-i Sûfiyye risalesinin tasavvuf açısından değerlendirilmesi ve bu eserin tasavvuf tarihindeki önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. 910 beyitten oluşanRisâle-i Sûfiyye, sufinin kim olduğuna dair tanım ve hikâyeleri içeren, tasavvufun incelikleri ve sırra ermenin yollarından bahseden bir eser niteliğindedir.Risâle'de başta Hz. Muhammed olmak üzere Hz. Musa ve Hz. İsa ile birlikte Ebû Hureyre, Hz. Ömer, Hasan Basrî, Şeyh Yahyâ ve Harun Reşîd kıssaları üzerinden örnek verilen şahsiyetlere yer verilmiştir. Eserin genel muhteva itibariyle, Halvetîyye esaslarında da genel anlamda kabul edilen tasavvufî terimlerden hareketle tasavvuf yolunun Halvetî adabı çerçevesinde izahının amaçlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the information about the Cemali branch of the Halvet in the context of the Halvet and the Cemâl-I Halvetî, the booklet of the Risâle-i Sufiyye, which consists of 21 sheets of the Cemal Halveti and which was copied by Ali bin İlyas bin Seydi bin al-Hâc Fakîhu'l-Aydınî al-Halvetî in terms of evaluation and the importance of this work in the history of Sufism. The Risâle-i Sûfiyye, which consists of 910 couplets, is a work that includes descriptions and stories about who the Sufis is, and mentions the subtleties of Sufism and the ways of reaching mystery. In the risale, including Hz. Muhammad, Hz. Musa, Hz. İsa and Hz. Abu Hurayra and Hz. Ömer, Hasan Basrî, Şeyh Yahyâ and Harun Reşîd were given examples. In terms of the general content of the work, it is seen that the purpose of explaining the way of Sufism within the framework of Halvetî manners, starting from the Sufi terms generally accepted in the principles of Halvetîyye.