Phytochemical and biological investigations on Verbascum bugulifolium L.
Verbascum bugulifolium L. üzerinde fitokimya ve biyolojik aktivite araştirmalari
  1. Tez No: 663410
  2. Yazar: AYŞE GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KIRMIZIBEKMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Verbascum bugulifolium, Scrophulariaceae, sekonder metabolitler, iridoit glikozitleri, fenolik bileşikler, antimikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuvar aktivite, Verbascum bugulifolium, Scrophulariaceae, secondary metabolites, iridoid glycosides, phenolic compounds, antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory activities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Verbascum cinsi Türkiye florasında yaklaşık 255 tür ile temsil edilmektedir. Bazı Verbascum türlerinin çiçek ve yaprakları çeşitli geleneksel tıp sistemlerinde romatizmal rahatsızlıklar, egzama ve öksürük tedavisinde, antiseptik ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Verbascum bugulifolium'un topraküstü kısımlarından elde edilen MeOH ekstresinin ve alt ekstrelerin antioksidan (DPPH•, ABTS• ve CUPRAC), antienflamatuvar (LOX inhibisyon) ve antimikrobiyal aktiviteleri in vitro yöntemlerle araştırılmıştır. Test edilen ekstreler arasından EtOAc ve n-BuOH alt ekstreleri DPPH, ABTS ve CUPRAC deneylerinde en iyi antioksidan aktiviteyi göstermiştir (IC50 = 20-90 µg/mL). Ekstrelerin in vitro antienflamatuvar aktiviteleri LOX inhibisyon yöntemiyle araştırılmış olup n-BuOH alt ekstresi 50 µg/mL konsantrasyonda %35.7 inhibisyon yapmıştır. Ekstrelerin antimikrobiyal aktiviteleri üç bakteri ve üç fungus suşuna karşı test edilmiştir. Sadece n-hekzan alt ekstresi P. aeruginosa'ya karşı antimikrobiyal aktivite göstermişken (MIC = 125 µg/mL), CHCl3 alt ekstresi C. krusei suşuna karşı orta derecede aktivite göstermiştir (MIC= 250 µg/mL). n-BuOH, EtOAc ve CHCI3 alt ekstreleri üzerinde yapılan kromatografik çalışmalar sonucunda beş iridoit glikoziti [katalpol (1), spesiozit (2), ajugol (3), ajugozit (4), 8-O-asetilharpagit (5)]; iki feniletanoit glikoziti [verbaskozit (6), ve glukopiranozil-(1Gi-6)-martinozit (7)]; beş flavonoit [luteolin (8), luteolin 7-O-β-D-glukopiranozit (9), luteolin 7-O-rutinozit (10), apigenin 7-O-rutinozit (11), kersetin 3-O-rutinozit (12)] ve bir fitosterol [β-sitosterol (13)] elde edilmiştir. 2 ve 6-8 ABTS deneyinde 10-30 g/mL konsantrasyon aralığında askorbik asitle kıyaslandığında eşit ya da yüksek antioksidan aktivite göstermiştir. Bileşik 6 CUPRAC yönteminde IC50=10 g/mL değeriyle gallik asit kadar iyi bir aktivite göstermiştir. 6 ve 8 tüm antioksidan testlerde en yüksek aktiviteyi göstermişken, 8 diğer bileşiklere göre 1 µg/mL konsantrasyonda %54.1 inhibisyonla en iyi antienflamatuvar aktiviteyi göstermiştir. Bileşikler test edilen mikroorganizmalara karşı zayıf antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Bu çalışma V. bugulifolium bitkisi üzerine yapılmış ilk fitokimyal ve biyoaktivite çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
The genus Verbascum comprises about 255 species in the Flora of Turkey. The flowers and leaves of some Verbascum species are used for the treatment of rheumatic disorders, eczema, spasmodic coughs, as an antiseptic and expectorant agent in different traditional systems. In this study, the antioxidant (DPPH•, ABTS• and CUPRAC), anti-inflammatory (LOX inhibition) and antimicrobial activities of the crude MeOH extract and its subextracts obtained from the aerial parts of Verbascum bugulifolium were investigated by in vitro methods. Among the tested extracts, EtOAc and n-BuOH subextracts exhibited the highest antioxidant activity in DPPH, ABTS and CUPRAC assays (IC50 = 20-90 µg/mL). The in vitro anti-inflammatory activity of the extracts was measured using a LOX inhibition assay where n-BuOH subextract provided a 35.7% inhibition at 50 µg/mL. The antimicrobial activity of the extracts was also evaluated against three bacteria and three fungal strains. Only the n-hexane subextract indicated remarkable antibacterial activity against P. aeruginosa ATCC 10145 (MIC = 125 µg/mL), while CHCl3 subextract showed moderate activity against C. krusei ATCC 6258 (MIC= 250 µg/mL). Subsequent chromatographic studies on the n-BuOH, EtOAc and CHCI3 subextracts yielded five iridoid glycosides [catalpol (1), specioside (2), ajugol (3), ajugoside (4), 8-O-acetylharpagide (5)]; two phenylethanoid glycosides [verbascoside (6), and glucopyranosyl-(1Gi-6)-martynoside (7)]; five flavonoids [luteolin (8), luteolin 7-O-β-D-glucopyranoside (9), luteolin 7-O-rutinoside (10), apigenin 7-O-rutinoside (11), quercetin 3-O-rutinoside (12)]; and one phytosterol [β-sitosterol (13)]. Compounds 2 and 6-8 elicited the equipotent or quite higher ABTS scavenging activity compared to the standard ascorbic acid in the range of 10-30 g/mL. Compound 6 showed the highest CUPRAC activity, which was as good as gallic acid with IC50=10 g/mL. Compounds 6 and 8 showed the highest antioxidant activity in all tests where 8 showed a relatively remarkable anti-inflammatory activity compared to other samples with 54.1 % inhibition at 1 µg/mL. All the tested compounds indicated weak antimicrobial activity against tested microorganisms. This is the first phytochemical and bioactivity study on V. bugulifolium.