Epilepsi hastalarında kognitif hasarın serum oreksin A düzeyi ile ilişkisi
The relationship between serum orexin A level and cognitive damage in epilepsy patients
- Tez No: 663431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM FATMA ULUDAĞ, PROF. DR. UFUK ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Oreksin A, bellek, kognitif, Epilepsy, Orexin A, cognitive
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve amaç: Bellek sorunları epilepsili hastalarda en sık bildirilen bilişsel sorunlardır. Bu süreçte yer alabilecek proteinlerden biri de oreksindir. Bellek sorunları epilepsili hastalarda en sık bildirilen bilişsel sorunlardır. Hipokampus hasarı oluşturulmuş farelerde nazal Oreksin A tedavisi verilerek bulgularda azalma sağlanmıştır. Biz de bu çalışmamızda epilepsi hastalarında Oreksin A nın kognisyon üzerinde rolünü araştırmayı amaçladık.. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya her iki grupta 18-65 yaş aralığında olan ve klinik, EEG ve nörogörüntüleme ile epilepsi tanısı kesin olan hastalar ve çalışmaya gönüllü olanlar dahil edildi. Hastalar nöbet başlangıcı ve tipi, interiktal EEG ve Kranial MR lezyon ve lokalizasyon bulgularına göre temporal ve jeneralize epilepsi olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmaya 41 epilepsi(temporal 17, jeneralize 24) ve 28 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Tüm katılımcılara WMS görsel bellek alt testi ve Sözel Bellek Süreçleri Testi uygulandı. Serumda Oreksin A düzeyi ölçüldü. Oreksin A düzeyi ile bellek testleri arasındaki ilişki araştırıldı. Değişkenlerin analizi için SPSS Statistics 21.0 programı kullanıldı. Sonuçlar: SBST anlık bellek test skorlarında gruplar arası fark izlenmezken, toplam öğrenme puanı ve toplam hatırlama test skorları ise temporal epilepsi grubunda, hem jeneralize epilepsi hem kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. WMS uzun süreli görsel bellek testinde hem jeneralize hem temporal epilepsi grubu, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha başarısız olduğu saptandı. Oreksin A düzeyi ile WMS kısa süreli bellek puanı, WMS uzun süreli bellek puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Oreksin A düzeyi ile SBST anlık bellek , SBST toplam öğrenme , SBST kendiliğinden hatırlama , SBST tanıma puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yorum: Bu çalışmada epilepsi hastalarında kognitif hasarın Oreksin A düzeyi ile ilişkisini incelediğimiz bu çalışmada Oreksin A nın özellikle hipokampal fonksiyonu gösteren sözel ve görsel bellek testleri ile korelasyonu olmadığı bulunmuştur. Oreksin A düzeyi ile ilaç duyarlılığı, nöbet sıklığı ve aldığı tedavi ile istatiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Epilepsi hastaları ve kontrol gruplarına göre olguların Oreksin A düzeyleri arasında istatistiksel olarak bir farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
oduction and objective: Memory problems are the most frequently reported cognitive problems in patients with epilepsy. One of the proteins that can take part in this process is orexin. Memory problems are the most frequently reported cognitive problems in patients with epilepsy. In mice with hippocampus damage, nasal Orexin A treatment was given to reduce the findings. In this study, we aimed to investigate the role of Orexin A on cognition in patients with epilepsy. Patients and methods: In both groups, patients between the ages of 18-65 and who were diagnosed with epilepsy with clinical, EEG and neuroimaging and volunteers were included in the study. The patients were divided into two groups as temporal and generalized epilepsy according to the onset and type of seizures, interictal EEG and Cranial MR lesion and localization findings. 41 epilepsy (temporal 17, generalized 24) and 28 healthy control groups were included in the study. WMS visual memory subtest and Verbal Memory Processes Test were applied to all participants. Orexin A level was measured in serum. The relationship between orexin A level and memory tests was investigated. SPSS Statistics 21.0 program was used for analysis of variables. Results: While there was no difference between the groups in SBST instant memory test scores, the total learning score and total recall test scores were found to be significantly lower in the temporal epilepsy group compared to both the generalized epilepsy and control groups. It was found that both the generalized and temporal epilepsy groups were statistically significantly less successful than the control group in the WMS long-term visual memory test. There was no statistically significant relationship between orexin A level and WMS short-term memory score, WMS long-term memory score. There was no statistically significant relationship between the level of Orexin A and SBST instant memory, SBST total learning, SBST spontaneous recall, and SBST recognition scores. Comment: In this study, we examined the relationship between cognitive impairment and Orexin A level in epilepsy patients. In this study, it was found that Orexin A was not correlated with verbal and visual memory tests, especially those showing hippocampal function. There was no statistically significant difference between orexin A level and drug sensitivity, seizure frequency and treatment. There was no statistically significant difference between the orexin A levels of the patients according to the epilepsy patients and control groups.