Duchenne müsküler distrofi tanılı olgularda genotip farklılığının kalp tutulumuna etkisi
The effect of genotype differences on cardiac involvement in patients with duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 663430
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAHMİ BAKİLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Duchenne müsküler distrofi, genotip farklılığı, kalp tutulumu
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Duchenne Müsküler Distrofi (DMD) tanılı hastalarda genotip farklılığının kalp tutulumuna etkisinin incelenmesidir. Metod: Bu araştırma tek merkezli kesitsel tipte bir epidemiyolojik çalışma olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) Kas Hastalıkları Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Bu tarihler arasında takipli 120 DMD tanılı olgunun genotipik, klinik ve kardiyolojik özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Olguların tamamı erkekti. Anne baba arasında akrabalık sıklığı %20'ydi. Sıklık sırasına göre saptanan mutasyonların; %65,8'si 44-54 ekzon arasında, %17,5'si 1-18 arası, %9,2'si 19-43 arası, %5,8'i non-sense mutasyon, %1,7'si ekzon >54 mutasyondu. Kardiyak tutulum olarak sistolik disfonksyon kabul edildi. Buna göre, olguların %12,5'inde kardiyak tutulum vardı. Yaş ortalaması 9,66 ± 5,10, kardiyak tutulumun başlama yaş ortalaması 11,87 ± 3,11'di. Değerlendirilen 99 EKG'nin 54,5'i normal, %24,2'sinde sinüs taşikardisi, %15,2'sinde kısa PR, %8,1'inde sağ ve sol ventrikül hipertrofisi olduğu belirlendi. Hem kardiyak etkilenim olan hem de olmayan hastalarda saptanan mutasyonlar en fazla sıklıkta ekzon 44-54 arasındaydı (sırasıyla %73,3, %64,8). 1-18 arası ve >54 ekzonlarda mutasyon saptanan DMD olgularının hiçbirinde kardiyak etkilenim yoktu. Saptanan mutasyon ekzon 44-54 arasında olan grup ile diğer grup arasında yaş, kardiyak tutulumun başladığı yaş, anne baba arasında akrabalık, kardiyak etkilenim, EKG bulguları ve ek bulguları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Ekzon 44-54 grubunun IVSed ve LV arka duvar kalınlığı ortalaması diğer olgulardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (sırasıyla, p = 0,013, p = 0,038). Gruplar arasında diğer EKO bulguları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Ekzon 44-54 arasında mutasyon saptanan olguların IVSed ve LV arka duvar kalınlığı ortalaması daha fazlaydı. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da ekzon 44-54 arasında mutasyon saptanan olgularda kardiyak etkilenim daha fazla, anne baba arasında akrabalık sıklığı daha azdı.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study was to examine the effect of genotype difference on cardiac involvement in patients with Duchenne Muscular Dystrophy (DMD). Method. This study is a single-center, cross-sectional epidemiological study, and it was carried out in the Muscular Diseases Center of Health Sciences University (SBU) Tepecik Training and Research Hospital (EAH). The genotypic, clinical and cardiological characteristics of 120 DMD cases followed up between these dates were examined. Results. All of the cases were male. The frequency of parental consanguinity was 20%. The detected mutations, in order of frequency, 65.8% were between 44-54 exons, 17.5% between 1-18, 9.2% between 19-43, 5.8% non-sense mutation, 1.7% exons> 54 mutations. Systolic dysfunction was accepted as cardiac involvement. Accordingly, 12.5% of the cases had cardiac involvement. The mean age was 9.66 ± 5.10, and the mean age at which cardiac involvement began was 11.87 ± 3.11. It was determined that 54.5 of 99 ECGs were normal, 24.2% had sinus tachycardia, 15.2% had short PR, 8.1% had right and left ventricular hypertrophy. Mutations detected in patients with and without cardiac involvement were most frequently between exons 44-54 (73.3% and 64.8%, respectively). There was no cardiac involvement in any of the DMD cases with mutations in exons 1-18 and> 54. There was no statistically significant difference between the group with the detected mutation exon 44-54 and the other group in terms of age, age of onset of cardiac involvement, consanguinity, cardiac involvement, ECG findings, and additional findings (p> 0.05). The mean IVSed and LV posterior wall thickness of the exon 44-54 group was statistically significantly higher than the other cases (p = 0.013, p = 0.038, respectively). There was no statistically significant difference between the groups in terms of other ECHO findings (p> 0.05). Conclusion: The mean of IVSed and LV posterior wall thickness was higher in cases with mutations between exons 44 and 54. Although statistically insignificant, cardiac involvement and parental consanguinity were more frequent in cases with mutations between exon 44 and 54. Keywords. Duchenne muscular dystrophy, genotype difference, cardiac involvement