Production and usage specification analysis of manufactured product' s from recycled fabrics
- Tez No: 663461
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm, Pamuk, Polyester, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, Sertifikalandırma, Sustainability, Recycle, Cotton, Polyester, Physicial and Chemical Property, Certification
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Üretim kapasitelerinin hızla genişlediği sanayi kuruluşlarından beklenti her geçen gün artmaktadır. İyi bir ürün/hizmet, uygun fiyat, kalite-güvence artık tek başına yeterli olmamaktadır. Beklenti, kuruluşların tüm bu yeterlilikleri sağlamalarının yanında doğayı korumaları ve sosyal yeterlilikleri yerine getirmeleri yönünde artmaktadır. Nüfus ve bununla birlikte tüketici toplumun artması, moda kavramının hızla yayılması, gibi nedenlerden dolayı tekstil üretim hacmi artış göstermekte ve tekstil ve hazır giyim sanayi beklenti içerisine girilen kuruluşların en başında gelmektedir. Tekstilde sanayileşmenin hız kazanması, yüksek kapasiteli üretimin yapılması doğal kaynakların hızla tükenmesine ve atık oluşumunun giderek artmasına neden olmaktadır. Bunların sonucunda sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm, tekstil endüstrisinin en önemli parçası haline gelmektedir. Bu tezde öncelikle çevre ve sürdürülebilirliğin önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Tekstilde geri dönüşüm kavramından bahsedilmiş, pamuk ve polyester liflerinin geri dönüşüm üretim süreçleri anlatılmıştır. Geri dönüşüm kumaşlardan üretilen konfeksiyon ürünlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri, klasik yöntemler ile üretilen kumaşlardan hazırlanan konfeksiyon ürünleri ile karşılaştırılmıştır. Geri dönüşüm için gerekli şartlar ve sertifikalandırma süreçleri anlatılmıştır. Sektörde geri dönüşüm bilinci, üretim hacmi ve markaların bu konulara olan bakış açıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis firstly emphasizes the importance of the environment and sustainability. It also mentions the recycling concept in textile and examines the production processes of cotton and polyester recycling. The ultimate products of the recycling garments were studied. These samples were Expectations from industrial enterprises, whose production capacities are expanding rapidly, are increasing day by day. A valid product/service, reasonable price, and quality assurance are no longer adequate. Expectations are growing to protect nature and answer social responsibilities besides providing all these requirements. Textile production increases incrementally due to the growth in the population, the rapid spread of the idea of fashion and the increase in the consumer society day by day. The textile and ready-made clothing are at the top of the list of companies that are in expectation. The speedup of industrialization in the textile and production of high capacity leads to the rapid consumption of natural resources and growing waste generation. In this case, sustainability, recycling, and waste management become an integral and most significant part of the textile and garment industry. Compared with the last products prepared with fabrics produced by classical methods in terms of physical, chemical and comfort features. In addition to these features, comparisons were made by using cost calculation. The requirements for recycling and the certification processes were analyzed. Recycling perception, production volume, and brands' perspectives were evaluated in the sector.