Lumbal disk hernisi nedeniyle opere olan hastalarda pron ve supin pozisyonda ekstübasyonun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of extubation in the prone and supine position in patients operated for lumbar disc herniation
  1. Tez No: 663460
  2. Yazar: MEHMET ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİZE FERİM GÜNENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga cerrahisi - Pron ekstübasyon - Anestezi Derlenmesi, Spinal surgery-Prone extubation-Anesthesia recover
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Pron pozisyonda uygulanan operasyonlar sonrasında hastaların supin pozisyonda ekstübasyonu, uyanma ve derlenme döneminde hemodinamik ve solunum parametreleri üzerinde istenmeyen etkilere neden olabilir. Bu çalışmada pron spinal cerrahi geçirecek hastalarda uyanmanın derlenme döneminde oluşabilecek bu etkileri gözlemlemeyi amaçladık. Yöntemler: Bu ileriye dönük gözlemsel çalışmada, lombal spinal cerrahiden sonra supin pozisyonda (30 hasta) veya pron pozisyonda (30 hasta) ekstübe edilmiş altmış hasta takip edildi. Tüm hastalarda operasyon sırasında, anestezik ajanın kesildiği anda, ekstübasyon öncesi ve sonrasında kalp atım hızı, noninvaziv arter kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu, TOF (Train of Four) değerleri ve Bispektral İndeks değerleri ölçülerek kaydedildi. Aldrete derlenme skoru, uyanma ve derlenme sırasındaki öksürük şiddeti, nefes tutma kaydedildi. Boğaz ağrısı VAS skoru ekstübasyon sonrası 1. ve 6. saatlerde kaydedildi. Mide bulantısı, kusma, solunum yetmezliği, kontrolsüz hava yolu ve desatürasyon gibi olaylar kaydedildi. Bulgular: Pron grupta öksürük sayısı, şiddeti (p 0.05).Sonuçlar: Lumbal spinal cerrahi sonrası uygulanan pron pozisyonda ekstübasyon, daha iyi derlenme profili ile solunum durumunu daha az değiştirerek daha rahat bir ekstübasyon ve derlenme süresi sağlar.
Özet (Çeviri)
Background: Extubation of patients in supine position after prone operations may lead to unwanted effects on hemodynamic and respiratory parameters during emergence and recovery period. In this study, we aimed to observe the effects of prone position on emergence and recovery periods after prone surgery. Methods: This prospective observational study was studied with sixty patients extubated either in prone position (30 patients) or in supine position (30 patients) after lumbar spinal surgery. Heart rate, non-invasive arterial blood pressure, peripheral oxygen saturation, TOF(Train of four) values and Bispectral Index values were measured, and recorded in all patients during operation, at the time anaesthetic agent was discontinued, before and after extubation. Aldrete recovery score, were recorded together with the severity of cough during emergence and recovery. Sore throat VAS score was recorded at the 1st and 6th hours after extubation. Incidents such as nausea, vomiting, respiratory failure, uncontrolled airway, and decreased saturation were also recorded. Results: The number and severity of cough(p0.05).Conclusions: Extubation in the prone position after lumbar spinal surgery provides a more comfortable emergence and recovery periods by less altering the respiratory status with better recovery profile.