Türkiye'de yayılış gösteren Allium bourgeaui rech.f. subsp. bourgeaui (Amaryllidaceae) bitkisinden elde edilen ekstrenin antibakteriyel aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antibacterial activities of plant extract obtained from Allium bourgeaui rech.f. subsp. bourgeaui (Amaryllidaceae) distributing in Turkey
  1. Tez No: 663524
  2. Yazar: ALI AKBAR HUSSAINI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium bourgeaui subsp. bourgeaui Ekstresi, Antibakteriyel, Elektroeğirme, Nanofiber, Allium bourgeaui subsp. bourgeaui Extract, Antibacterial, Electrospinning, Nanofiber
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bitkiler ve biyouyumlu polimerler harmanlanarak oluşturulan nanoelyaf yara örtüleri, antibakteriyel ve biyouyumlu özellik sergileyerek, yara iyileştirme potansiyelini arttırmaktadır. Nanoelyaf üretim tekniklerinden en kolayı ve uygulama açısından en avantajlısı elektroeğirme yöntemidir. Elektroeğirme yöntemiyle geniş yüzey alanı/hacim oranı, gözeneklilik, hava geçirgenliği gibi arzu edilen özelliklere sahip ultra ince elyaflar üretilebilmektedir. Son zamanlarda antibiyotikler, enzimler, gümüş partikülleri, antimikrobiyal peptitler ve vitaminlerin nanofiberlerle birleştirilmesi ile terapötik ve antimikrobiyal ajanlar geliştirilmiştir. Bu nanoyapılı materyaller, yara sargıları, doku kültürü için yapı iskelesi ve ilaç salımı dahil olmak üzere çeşitli biyomedikal uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Bu üretim tekniğinde biyolojik olarak aktif maddeler ve ilaçlar nanoliflere kolaylıkla eklenebilmektedir. Bu katkılardan bazıları ise doğal bitki ekstreleridir. Bitki ekstrelerinin içerdiği antibakteriyel ajanların yara iyileşme sürecini hızlandırdığı iyi bilinmektedir ve birçok ülkede geleneksel bitkisel ilaçları olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Allium bourgeaui subsp. bourgeaui (sahil soğanı), nergisgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Yunanistan ve Türkiye'ye özgüdür. Allium bourgeaui Rech.F. subsp. bourgeaui bulbları kurutularak toz haline getirilmiş daha sonra etanol eklenerek maserasyona bırakılmıştır. Maserasyon sonunda kurutularak bitki ekstresi elde edilmiştir. Allium bourgeaui subsp. bourgeaui'nin ekstresi, kütlece % 8 Polivinil alkol (PVA)/saf su polimerik solüsyona katılmış, solüsyon elektroeğirme işlemine tabi tutularak nanofiber yüzeyler elde edilmiştir. Üretilen nanofiberlerin çapları SEM ile tayin edilmiş ve ImageJ ve Origin uygulamalarıyla çapları analiz edilmiştir. Elde edilen nanofiberler, yara enfeksiyonunu teşvik eden ve kronik yaraların iyileşme süresini uzatan Staphylococcus aureus (Gram-pozitif), Escherichia coli (Gram-negatif) ve Pseudomonas aeuroginosa (Gram-negatif) bakterilere karşı antibakteriyel aktivitesi incelenmiş, in vitro testler ile inhibisyon bölgeleri ölçülerek karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanofiber dressings produced by blending the plants with biocompatible polymers, increase the wound healing potential by exhibiting antibacterial and biocompatible properties. Electro-spinning is the easiest and most advantageous method of nanofiber production. Ultra-fine fibers with desired properties such as large surface area/volume ratio, porosity and air permeability can be produced by the electrospinning method. Recently, therapeutic and antimicrobial agents have been developed by combining antibiotics, enzymes, silver particles, antimicrobial peptides and vitamins with nanofibers. These nanostructured materials are used in a variety of biomedical applications, including wound dressings, scaffolding for tissue culture and drug delivery. In this production technique, biologically active substances and drugs can be easily added to nanofibers. Some of these additives are natural plant extracts. It is well known that the antibacterial agents existed in plant extracts accelerate the wound healing process and are used as traditional herbal remedies in many countries. Allium bourgeaui subsp. bourgeaui which is forming the subject of this study, is a plant species belonging to the Amaryllidaceae family and is native to Greece and Turkey. Allium bourgeaui Rech.F. subsp. bourgeaui bulbs were dried and pulverized, then it was left to maceration by adding ethanol. Plant extract was obtained by drying at the end of maceration. Allium bourgeaui subsp. bourgeaui extract was added to 8% Polyvinyl alcohol (PVA)/purified water polymeric solution by mass, and the solution was subjected to electrospinning to obtain nanofiber surfaces. The diameters of the produced nanofibers were determined by SEM and their diameters were analyzed by ImageJ and Origin applications. The obtained nanofibers were analyzed for their antibacterial activity against Staphylococcus aureus (Gram-positive), Escherichia coli (Gram-negative) and Pseudomonas aeruginosa (Gram-negative) bacteria, which promote wound infection and prolong the healing time of chronic wounds. Zones of inhibition were measured and compared by in vitro tests.