Olası telesağlık senaryolarının İzmir'de ki aile hekimliği asistanları tarafından değerlendirilmesi
Evaluated by the family physician assistants of possible scenarios telehealth be in İzmir in Turkey
  1. Tez No: 663593
  2. Yazar: ARİF ERBAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Telesağlık, teletıp, aile hekimliği, Telehealth, telemedicine, family physician
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Telesağlık, sağlık hizmetlerinde, bireylerin ve toplulukların sağlığını geliştirmek, gerekli bilgi alışverişi, araştırma, değerlendirme ve eğitim amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak sağlanan, uzaktan sağlık hizmetlerinin tümüdür. Telesağlık uygulamalarının önemi özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde artış göstermiştir. Amaç: Olası telesağlık senaryoları üzerinden Türkiye'de elde edebileceğimiz fayda ve karşımıza çıkabilecek engelleri belirlemek, aynı zamanda bu çalışmadan elde edilecek verilerin ülkemizin sağlık bilgi sistemine katkıda bulunması ve telesağlık konusunda farkındalık oluşturması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, İzmir ilindeki aile hekimliği asistanlarına uygulandı. Çalışmaya 158 kişi katıldı. Katılımcılara üç bölümden oluşan anket Google Forms üzerinden online olarak uygulandı. Ankette, katılımcıların özellikleri, telesağlık hakkındaki genel görüşler, telesağlık için oluşturulan olası senaryolar hakkında sorular soruldu.İstatistiksel analizler Statistical Program for Social Sciences Statistics® v21.0 paket programı kullanılarak yapıldı Bulgular: Katılımcıların %48,1'i kadın, %51,9'u erkek iken yaş ortalaması 28.82±4.53 olarak saptandı. Katılımcıların %76,6'sı telesağlığı daha önce duyduğunu belirtmiştir. En sık telesağlık uygulamaları alanı olarak %84,8 ile radyoloji seçilirken, telesağlık hedef grubu en çok %81,0 ile fiziksel engelliler oldu. Katılımcıların %58,2'si telesağlığın bütün basamaklarda uygulanabileceğini, %89,2'si telesağlığın sağlık hizmetlerinin maliyetini azaltacağını, %84,2'si telesağlığın eğitim müfredatına eklenmesini, %85,4'ü pandeminin telesağlığa bakışı olumlu yönde etkilediğini belirtmiştir. En çok kabul edilen senaryo %98,1 ile (Tarama Bilgilendirmesi) olmuştur. Senaryoların en sık belirtilen faydası sağlık hizmetlerine erişimin artması iken en sık engel teknik ön koşullar oldu. Sonuç: Telesağlığın çoğu hekim tarafından daha önce duyulduğu ve senaryoların uygulamaya geçmesini istedikleri saptanmıştır. Kendilerinin senaryolara hastalardan daha yüksek uyum sağlayabileceklerini belirtmişlerdir. Hekimlerin telesağlık uygulamalarını hayata geçirme isteği göz önüne alınarak telesağlık hakkındaki gerekli çalışmalar ve düzenlemeler ülkemizde hız kazanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Telehealth is all of the distant health services provided by using information and communication technologies for the purpose of improving the health of individuals and communities in health services, necessary information exchange, research, evaluation and education. The importance of telehealth applications has increased especially during the pandemic period we are in. Objective: Possible telehealth out scenarios to determine the obstacles that may be encountered and the benefits can be obtained in Turkey, but also to contribute to the health information systems of our country data obtained from this study and is intended to create awareness about telehealth. Materials and Methods: The study was applied to family medicine residents in Izmir province. 158 people participated in the study. The questionnaire, consisting of three parts, was applied to the participants online via Google Forms. In the questionnaire, questions were asked about the characteristics of the participants, general views about telehealth, and possible scenarios for telehealth. Statistical analyzes were performed using the Statistical Program for Social Sciences Statistics® v21.0 package program. Findings: While 48,1% of the participants were women, 51,9% were men, the average age was found to be 28.82 ± 4.53. 76,6% of the participants stated that they have heard of telehealth before. While radiology was chosen as the most frequent field of telehealth applications with 84.8%, the telehealth target group was physically disabled with 81,0%. 58,2% of the participants stated that telehealth can be applied in all steps, 89,2% of them stated that telehealth would reduce the cost of health services, 84,2% of them stated that the telehealth was added to the training curriculum, and 85,4% of the pandemic positively affected the view of telehealth. The most accepted scenario was 98,1% (Screening Information). While the most frequently cited benefit of the scenarios was increased access to health services, the most common obstacle was technical preconditions. Result: It has been determined that telehealth has been heard by most physicians before and they want the scenarios to be put into practice. They stated that they could adapt to scenarios higher than patients. Considering the desire of physicians to implement telehealth applications, necessary studies and regulations about telehealth should be made in our country.