Gebelerin sağlık okuryazarlığı ile öz bakım gücü arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between health literacy and self-care abilities of pregnant women
- Tez No: 663594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, gebelik, öz bakım gücü, sağlık okuryazarlığı, Health literacy, midwife, pregnancy, self-care agency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Araştırma, gebelerin sağlık okuryazarlığı ile öz bakım gücü arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapıldı. Araştırmanın verileri, Aralık 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniklerinde toplandı. Araştırmada anket formu, sağlık okuryazarlığı ölçeği, öz bakım gücü ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ki kare, ortalama, t testi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Gebelerin SOYÖ toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında, primipar gebelerin toplam puan ortalamasının 111.23±9.70 olduğu, multipar gebelerin ise toplam puan ortalamasının 108.02±14.35 olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak fark olduğu saptandı (p=0.004). Gebelerin ÖBGÖ toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında, primipar gebelerin toplam puan ortalaması 109.79±10.60, multipar gebelerin toplam puan ortalaması 110.28±9.65 olarak bulundu. Gruplar arasında anlamlı istatistiksel bir fark bulunmadı (p=0.58). Sonuç: Gebelerin SOYÖ ve ÖBGÖ' den aldıkları toplam puan ortalamalarına göre sağlık okuryazarlığı ve öz bakım gücü puanlarının yüksek olduğu, SOYÖ puan ortalaması ile ÖBGÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was made to rival the relationship between the health literacy of pregnant women and their self-care ability. Material and Method: The research was done in a descriptive and relationship seeking nature. The data of the study were collected at İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Gynecology Polyclinics between December 2019 and June 2020. Questionnaire form, health literacy scale, self-care agency scale were used in the study. In evaluating the data; Percentage distributions, chi-square, mean, t test and Pearson correlation analysis were used. Results: When the total mean scores of the pregnant women were compared, it was found that the total mean score of primipara pregnant women was 111.23 ± 9.70, and the mean total score of multiparous pregnant women was 108.02 ± 14.35, and there was a statistically significant difference between the groups (p = 0.004). When the total mean scores of the pregnant women were compared, the total mean score of the primiparous pregnant women was 109.79 ± 10.60, and the total mean score of the multiparous pregnant women was 110.28 ± 9.65. There was no statistically significant difference between the groups (p = 0.58). Conclusion: It was found that the health literacy and self-care ability scores of the pregnant women were high according to the total score averages they got from the SURQ and SCAS, and there was a positive significant correlation between the average score of SURQ and the average score of the SCAS.