Sağlık profesyonellerinin teletıp uygulamalarını kullanma tutumlarının teknoloji kabul modeli ile incelenmesi
Investigation of health professionals' attitudes to use telemedicine applications with technology acceptance model
- Tez No: 757018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Yönetimi, Teletıp, Telesağlık, Teknoloji Kabul Modeli, Sağlık Profesyonelleri, Health care Management, Telemedicine, Telehealth, Technology Acceptance Model, Health Professionals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sağlık hizmetlerine erişimin önündeki engelleri aşabilmek, tanı/tedavi ve kontrol sürecini daha etkili hale getirebilmek, mevcut erişimi daha ekonomik, hızlı ve kolay olacak şekilde güncelleyebilmek gibi çözüm önerileriyle kullanımı tüm dünyada hızla artan teletıp uygulamaları; Türk toplumunun sağlığına ve sağlık sisteminin işleyişine katkıda bulunma hedefiyle Sağlık Bakanlığı tarafından yasal altyapısı oluşturularak tam anlamıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmayla birlikte sağlık alanında görev yapan profesyonellerin tutum seviyelerini belirlemek, teletıp konusunda çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarının bir ileri seviyeye taşınması noktasında uygulamaların mevcut durumu ve gelecek planlaması açısından değerli veriler ortaya koymuştur. Ülkemizde yayınlanan doktora tezleri incelendiğinde teletıp başlıklı bir çalışma olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma alan yazınındaki boşluğu doldurması ve ülkemizdeki teletıp uygulamalarının geleceğine ışık tutacak olması düşüncesiyle önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın deseni nicel araştırma yöntemlerinden biri olan temel tarama modeline dayalı ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Erzincan ilinde hizmet veren 337 sağlık profesyonelinin demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla yöneltilen soruların yanında; teletıp uygulamalarının kullanım niyeti, algılanan faydası, algılanan kolaylığı ve görüş gibi faktörleri belirlemeye yönelik ifadeler içeren ve yüz yüze uygulanan anketten elde edilen verilerin analizi SPSS-23 ve Lisrel 8.8. programları kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sağlık profesyonellerinin teletıp uygulamalarını kullanma niyetlerinin algılanan fayda, algılanan kolaylık, görüş gibi faktörler etkisinde şekillendiği açıkça ifade edilmektedir. Bu bilgiler paralelinde; sağlık profesyonellerinin algıları yönlendirilerek, teletıp kullanma niyetlerini etkileyebilme ihtimalinin elde edilen sonuçlar dahilinde mümkün olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Telemedicine applications, the use of which is rapidly increasing all over the world, with solutions such as overcoming the obstacles to access to health services, making the diagnosis/treatment and control process more effective, updating the existing access in a more economical, faster and easier way; With the aim of contributing to the health of the Turkish society and the functioning of the health system, it started to be used by the Ministry of Health by establishing its legal infrastructure. With this study, determining the attitude levels of professionals working in the field of health has revealed valuable data in terms of the current state of applications and future planning at the point of taking the work of the Ministry of Health working on telemedicine to an advanced level. When the doctoral theses published in our country are examined, it is seen that there is no study titled telemedicine. In this context, this study is important as it fills the gap in the literature and sheds light on the future of telemedicine practices in our country. For this purpose, the design of this study was determined as a relational survey model based on the basic survey model, which is one of the quantitative research methods. In addition to the questions posed to determine the demographic characteristics of 337 health professionals serving in Erzincan province, a questionnaire containing statements aimed at determining factors such as the intention to use telemedicine applications, perceived usefulness, perceived ease of use and opinion was applied face-to-face. The analysis of the obtained data was carried out using the SPSS-23 and Lisrel 8.8. programs. According to the results of the research, it clearly states that the intention of health professionals to use telemedicine applications is shaped by factors such as perceived usefulness, perceived ease of use and opinion. In parallel with this information, it is seen that the possibility of affecting the intentions of using telemedicine by directing the perceptions of health professionals is possible within the results obtained.