Göğüs cerrahisi hastalarında pnömoperiton uygulamasının yeri ve etkinliğinin araştırılması
Research of the place and the effectiveness of pneumoperitoneum in patients of thoracic surgery
- Tez No: 663648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pnömoperiton, uzamış hava kaçağı, göğüs cerrahisi, plevral boşluk, pneumoperitoneum, prolonged air leak, thoracic surgery, pleural space
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Rezidüel plevral boşluk ile birlikte bulunan uzamış hava kaçağı göğüs cerrahisinin günlük uygulamalarında karşılaşılan en sık ve en önemli komplikasyonlardan biridir. Gereç ve Yöntem: Ağustos 2009-Haziran 2011 tarihleri arasında bir göğüs cerrahisi prosedürü sonrası uzamış hava kaçağı gelişen 66 hastanın hastane kayıtları retrospektif olarak incelendi. Pnömoperiton uygulanan 36 hasta çalışma grubu olarak seçildi. Kontrendikasyon nedeniyle veya hasta onayı olmadığı için pnömoperiton uygulanamayan 30 hasta ise kontrol grubu olarak alındı. Yaş, cins, ek hastalık, indüksiyon terapisi, sigara öyküsü, operasyon çeşidi, operasyon tarafı, postoperatif rezidüel plevral boşluk varlığı ve uygulanan ek tedavi prosedürleri kaydedildi. Her iki grubun ortalama dren kalış süreleri ve hastanede yatış süreleri ortaya kondu ve karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubundaki hastalar incelendiğinde üst lobektomi uygulanmış hastaların dren kalış süresinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha uzun olduğu gözlendi (p=0.049). Hastanede yatış süresini belirgin olarak etkileyen bir faktör saptanmadı (p≥0.05). Çalışma ve kontrol gruplarının özellikleri karşılaştırıldığında; erken postoperatif dönemde çalışma grubundaki 32 (%,88.9) hastada pnömoperiton öncesinde rezidüel plevral boşluk saptanırken, kontrol grubunda bu sayı 17 (%56.7) idi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.003). Çalışma grubu ile kontrol grubu hastanede yatış süreleri açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.382). İki grup dren kalış süreleri açısından karşılaştırıldığında çalışma grubunda dren kalış süresinin daha kısa olduğu bulundu, ancak bu fark da istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.058). Bununla birlikte elli yaşından küçük hastalarda (p=0.027), sigara öyküsü bulunmayan hastalarda (p=0.037) ve üst lobektomi haricinde bir tedavi prosedürü uygulanan hastalarda (p=0.014) pnömoperitonun dren kalış süresini istatistiksel olarak anlamlı şekilde kısalttığı saptandı. Sonuç: Pnömoperiton hızlı, ucuz, kolay ve güvenle uygulanabilen bir yöntem olarak uzamış hava kaçağı ve rezidüel plevral boşluk tedavisinde akılda bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Prolonged air leak associated with residual pleural space is one of the most common and significant problem in the daily practice of thoracic surgery. Many techniques have been proposed for the treatment yet there is no consensus on their management. The aim of this study is to evaluate effectiveness of artificial pneumoperitoneum as a treatment to these complications. Materials-Methods: Hospital records of 66 patients who had a prolonged air leak associated with or without residual plevral space after a thoracic surgery procedure were reviewed retrospectively between August 2009 and June 2011. The study group consisted of 36 patients who were treated with pneumoperitoneum. 30 patients who had a contraindication or who did not allow the use of pneumoperitoneum were chosen as control group. Age, gender, additional disease, induction therapy, smoking history, operation type and side, postoperative presence of pleural space and additional treatment procedures were investigated. For each group mean drainage durations and mean postoperative hospital stay were determined and compared. Results: In study group, patients who underwent upper lobectomy were found to have increased drainage duration (p=0.049). There was no any parameters which significantly affects hospital stay in study group (p≥0.05). On early postoperative period, a residual pleural space was present in 32 (%88.9) patients in study group (before air insufflation) and 17 (%56.7) patients in control group. The difference was statistically significant (p=0.003). There was no statistically significant difference between the hospital stay of two groups (p=0.382). When two groups compared in respect of drainage duration, mean drainage duration of study group showed a prominent shortness, yet difference between two groups was not statistically significant (p=0.058). Nevertheless it was found out that pneumoperitoneum caused a statistically significant decrease at the drainage duration in patients younger than 50 years (p=0.027), patients who did not smoke (p=0.037) and patients who underwent an operation other than upper lobectomy (p=0.014). Conclusions: Pneumoperitoneum is a cheap, easy, fast and safe method to perform and should be keeped in mind for the management of prolonged air leaks and residual pleural spaces.