U17 yaş grubu futbolcularda özel kondisyon unsurlarının değerlendirilmesi
Evaluation of special condition factors in U17 age group footballers
  1. Tez No: 663659
  2. Yazar: FIRAT COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NEDİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, çeviklik, çabuk kuvvet, aerobik dayanıklılık ve anaerobik, Football, self-relic, quick force, aerobic endurance and anaerobic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, futbolda özel kondisyon unsurları olan çeviklik, çabuk kuvvet, aerobik dayanıklılık ve anaerobik dayanıklılık değerlendirilmiştir. Çalışma ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel modelde yürütülmüştür. Bu testler, 17 yaş grubu futbolcularda Spor Toto Gelişim Ligleri Elit A U17 Ligi ve Elit B U17 Ligi'nde yer alan 2 takıma uygulanmıştır. Elit A takımı deney grubu, Elit B takımı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan futbolculardan 19'u deney, 18'i de kontrol grubunda yer almıştır. Çalışma sonucunda deney grubundaki futbolcuların yoyo testinin birinci, ikinci ve üçüncü ölçümlerinde her seferinde elde ettikleri ortalamaları artırdıkları gözlenmiştir. Diğer taraftan kontrol grubu için ise tam tersi bir sonuca ulaşılmıştır. Kontrol grubunun yoyo testinden elde ettiği ortalamalar ikinci ölçümde ve üçüncü ölçümde düşme eğilimi göstermiştir. Futbolcuların elde ettiği değerler incelendiğinde, deney grubundaki futbolcuların T testinin (çeviklik) birinci, ikinci ve üçüncü ölçümlerinde her seferinde elde ettikleri ortalamaların azaldığı sonucuna varılırken kontrol grubu için ise tam tersi bir sonuca varılmıştır. Kontrol grubunun T testinden elde ettiği ortalamalar ikinci ölçümde ve üçüncü ölçümde artma eğilimi göstermiştir. Futbolcuların counter movement jump testinin birinci, ikinci ve üçüncü ölçümlerinde her seferinde elde ettikleri ortalamaları bir miktar artırdıkları sonucu ortaya çıkarken kontrol grubu için ise tam tersi bir sonuca ulaşılmıştır. Çalışmada futbolcuların mevkisel olarak çeviklik, çabuk kuvvet Aerobik dayanıklılık, Anaerobik dayanıklılık gelişimleri incelenmiştir. Sporcuların dört teste ilişkin ölçümlerde ortalamaları arasında gözlenen farklılıkların, oynadıkları mevkie göre de istatistiksel bakımdan anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve gruplar arası karşılaştırmalar yapmak amacıyla ilgili çözümlemelerin sonucunda futbolcuların Yo-Yo testi, Counter Movement jump testi,squat jump testi, T testi ölçümlerinde oynadıkları mevkie göre istatistiksel bakımdan anlamlı düzeyde farklılıklar gözlenmiştir. Yapılan çalışmada deney gurubu sporcuları Savunma, Orta saha ve Hücüm oyuncularının hem kendi takımlarında ki sonuçlarına hem de kontrol gurubu sporcuları arasındaki sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, agility, rapid strength, aerobic endurance and anaerobic strength, which are special fitness elements in football, wereevaluated. The study was conducted in a semiexperimental model with the final test control group. These tests were applied to 2 teams in the Sports Toto Development Leagues Elite A U17 League and Elite B U17 League for 17-year-old footballers. The elite A team experiment group is designated as the Elite B team control group. Ofthe players who participated in the study, 19 were experimented and 18 were in the control group. As a result of the study, it was observed that the players in the group deney increased their averages each time in the first, second and third measurements of the yoyo test. On the other hand, for the control group, the opposite conclusion has been reached. The averages obtained by the control group from the yoyo test showed a tendency to fall in the second measurement and the third measurement. When the values obtained by the footballers were examined,it was concluded that the averages achieved each time in the , first, second and third measurements of the T test (agility) of the players in the group d eney were reduced, while for the control group, the opposite conclusion was reached. The averages obtained by the control group from the T test showed an increase in the second measurement and the third measurement. The first, second and third measurements of the counter movement jump test of footballers resulted in some increase in their averages each time, while for the control group, the opposite result was reached. The yoyo, counter-movement jump, squat jump, and T tests were conducted to determine the differences in the players' averages based on the measurements obtained in the four tests, and whether these measurements statistically vary significantly in terms of their position. As a result of the analyses conducted in order to make comparisons among the groups, statistically significant differences were observed in accordance with the football players' positions. In the study conducted, results were obtained for the experiment group players, Defense players, Center Field Players, and Offence Players both in their own teams, and among the players in the control group.