Eskişehir Osmangazi üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Dahiliye Polikliniğine başvuran tip 2 DM hastalarının anksiyete düzeyleri ve uyku kalitelerinin belirlenmesi
Determination of anxiety levels and sleep quality of type 2 diabetes mellitus patients applying to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty General Internal Medicine outpatient clinic
- Tez No: 663662
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Anksiyete, Uyku Kalitesi, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Eskişehir, Type 2 diabetes mellitus, Anxiety, Sleep Quality, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-type 2, Eskişehir, Quality of sleep
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Diyabetik hastalarda depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıkların tip 2 diyabeti olmayan bireylere göre daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu çalışma, tip 2 DM hastalarının anksiyete düzeyleri ve uyku kalitelerini belirlemek ve etkileyen faktörleri saptamak amacıyla Ocak 2020- Ocak 2021 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Dahiliye polikliniğine başvuran 18 yaş üzeri, gönüllü, eski ve yeni tanılı 104 tip 2 DM hastasını içermektedir. Veri formları hastalara yüz yüze anket tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Veri toplamak amacıyla sosyodemografik ve klinik veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi kulanılmıştır. Bu çalışma, kesitsel tipte tanımlayıcı araştırma olarak planlanmıştır. Araştırmamıza katılan hastaların, tip 2 DM hastalık süresi ile anksiyete düzeyleri ve uyku kaliteleri istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermiştir (p≤0.01). Hastalardaki en az bir ek hastalık varlığı da anksiyete ve uyku kalitesi üzerine pozitif olarak anlamlı bir fark göstermiştir (p≤0.001). Hastaların diyabet eğitimi alma, düzenli tedavi alma ve düzenli kontrole gitmeleri de anksiyete düzeyleri ve uyku kaliteleri üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermektedir (p≤0.01). Hastaların insülin kullanım durumunun, anksiyete düzeylerini arttırmakta ve uyku kalitelerini düşürmektedir (p≤0.001). Katılımcıların anksiyete düzeyleri ve uyku kaliteleri de birbirleriyle pozitif yönde anlamlı bir ilişki göstermektedir. Çalışmamızın sonucu olarak, tip 2 DM hastalarının, diyabet hastası olmayan populasyona göre anksiyete düzeyleri artmıştır ve uyku kaliteleri daha düşüktür. Tip 2 DM, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak bütüncül yaklaşılması gereken bir hastalıktır. Hastaların kan şekeri regülasyonunun yanında, psikolojik durumları da takip ve tedavi sürecinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Psychological conditions such as depression, anxiety, sleep disorders and eating disorders are more common in type 2 diabetic patients than non-diabetic patients. This study includes 104 type 2 diabetes mellitus patients over 18 years old, voluntary and former or recently diagnosed as type 2 diabetes mellitus who applied to the general internal medicine outpatient clinic of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital between January 2020 and January 2021 in order to determine anxiety levels and sleep quality of type 2 diabetic patients and to determine the facts that affects their anxiety levels and sleep qualities. Data forms were administered to patients using face-to-face questionnaire technique. Sociodemographic and clinical data form, Beck Anxiety Inventory and Pittsburgh Sleep Quality Index were used to collect data. This research is planned as a cross-sectional descriptive study. The duration of type 2 diabetes and anxiety levels and sleep quality of the patients, who participated in our study showed a statistically significant difference (p≤0.01). Presence of at least one comorbidity on patients also showed positively significant difference on anxiety levels and sleep qualities (p≤0.001). Patients' diabetes education, regular treatment and regular follow-up also have a statistically significant effect on anxiety levels and sleep qualities (p≤0.01). It is determined that insulin use of the patients increases their anxiety levels and decreases their sleep quality (p≤0.001). Anxiety levels and sleep quality of the participants also show a significant positive relationship with each other. As a result of our study, type 2 diabetic patients have more anxiety levels and poor sleep quality than non-diabetic populations. Type 2 diabetes mellitus is a disease that requires a holistic approach both psychologically and physiologically. Patients psychological conditions should be considered during the follow-up and treatment process in addition to the blood sugar regulation.