Evli bireylerde ruhsal travmanın evlilik uyumu ve evlilik doyumuna etkisi
Psychological trauma in married individuals marital adjustment and its effects on marital satisfaction
  1. Tez No: 663702
  2. Yazar: SEMANUR KURUCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ruhsal travma, travmatik yaşantılar, evlilik, evlilik uyumu, evlilik doyumu, psychological trauma, traumatic experiences, marriage, marital satisfaction, marital adjustment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı, evli bireylerde geçmiş travmatik öykünün ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin, evlilik ilişkisinin niteliğini belirleyen evlilik uyumuna ve evlilik doyumuna etkisinin araştırılmak ve ilgili değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını saptamaktır. Araştırmanın örneklemini 2020 yılında İstanbul ilinde ikamet eden, 18 yaş ve üzerinde olan, evrenden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen, gönüllü katılım sağlayan 384 evli birey oluşturmaktadır. Çalışma için veri toplama aracı olarak kullanılan ölçekler; Kişisel Bilgi Formu, Travmatik Stres Belirti Ölçeği, Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ), Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ) olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; cinsiyet ve algılanan gelir düzeyi ile evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu; erkek evli bireylerin ve algılanan gelir durumu yüksek olan evli bireylerin evlilik uyumu yüksek olarak bulunmuştur. Cinsiyet ve algılanan gelir düzeyi arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Araştırma sonucunda TSSB puanları ile evlilik uyumu ve evlilik doyumu arasında orta düzey, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Depresyon ile evlilik uyumu ve evlilik doyumu arasında orta düzey, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Evlilik uyumu ve evlilik doyumu arasında yüksek düzey, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre evlilik uyumu düzeyleri daha önce şiddete uğramış olmak ve daha önce fiziksel şiddete uğramış olmak değişkenleri açısından anlamlı bir şekilde yordanmaktadır. Geçmişte şiddete uğramış olmak ve geçmişte fiziksel şiddete uğramış olmak düşük evlilik uyumu düzeylerini anlamlı bir şekilde açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of past traumatic history on mental health in married individuals, on marital adjustment and marital satisfaction, which determines the quality of the marital relationship, and to determine whether there is a significant difference between the relevant variables. The sample of the study consists of 384 married individuals who live in Istanbul in 2020, who are 18 years old and over, who are selected by the simple random sampling method from the universe and who participate voluntarily. Scales used as data collection tool for the study; Personal Information Form was determined as Traumatic Stress Symptom Scale, Marriage Adjustment Scale (MAS), Marriage Satisfaction Scale (MSS). According to the findings obtained as a result of the research; there is a significant relationship between gender and perceived income level and marital adjustment; Marital adjustment of male married individuals and married individuals with high perceived income status was found high. No significant relationship was found between gender and perceived income level. As a result of the research, a moderate, negative and significant relationship was found between PTSD scores and marital adjustment and marital satisfaction. A moderate, negative and significant relationship was found between depression and marital adjustment and marital satisfaction. A high level, positive and significant relationship was found between marital adjustment and marital satisfaction. According to the results of the research, the levels of marital adjustment have been predicted significantly in terms of the variables of being subjected to violence before and being subjected to physical violence before. Being subjected to violence in the past and being subjected to physical violence in the past significantly signifies low levels of marital adjustment.